Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко високо оцінив Кравченка, а Мельниченко повинен привести "пристрій"

Середа, 16 березня 2005, 17:57
Президент України Віктор Ющенко вважає, що залучення записів колишнього співробітника держохорони України Миколи Мельниченка до справи про вбивство Георгія Гонгадзе можливе тільки після "надання ним свідчень Генпрокуратурі чи СБУ", передачі всіх записів й "відповідних пристроїв".

В інтерв'ю російським журналістам у середу в Києві Ющенко також відзначив, що вже дав гарантії безпеки Мельниченку й пропонує йому дати свідчення або українським правоохоронним органам, або органам будь-якої країни, якій він довіряє.

Тільки в цьому випадку, за словами Ющенка, записи можуть бути залучені до справи.

Говорячи про можливу причетність Кравченка до смерті Гонгадзе, Ющенко відзначив:

"Кравченко сказав, що лежить у джерелах. Я думаю, що він правий", - сказав Ющенко, коментуючи заяву Леоніда Кучми про можливе доведення Кравченка до самогубства.

"Я можу сказати, що міністр Кравченко, працюючи в моєму уряді, не примкнув до банди й не стояв на їхньому боці", - сказав він. При цьому Ющенко не пояснив, кого конкретно він мав на увазі.

При цьому президент висловив переконання, що до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе причетні "вищі чини МВС".

У листопаді 2000 року Мельниченко через лідера Соцпартії Олександра Мороза оприлюднив аудіозаписи, нібито зроблені в кабінеті президента країни Леоніда Кучми.

Записи викривають президента й низку інших високих посадових осіб, зокрема Кравченка, у причетності до тиску на журналістів, депутатів, суддів, а також до загибелі журналіста Георгія Гонгадзе, що зник 16 вересня 2000 року.

Мельниченко у квітні 2001 року одержав політичний притулок у США. Його аудіозаписи неодноразово піддавалися експертизам, однак поки що остаточно не доведено й не спростовано, що записи були сфальсифіковані, як стверджував офіційний Київ.

Кравченко був знайдений мертвим вранці 4 березня.

Він очолював МВС в 1995-2001 роках. Ющенко був прем'єром із грудня 1999 року по травень 2001 року.

***

Президент України Віктор Ющенко "хотів би відокремити проблему можливого приїзду в Україну російського бізнесмена Бориса Березовського" від загального комплексу україно-російських відносин.

В інтерв'ю російським журналістам у середу в Києві він сказав, що "не хотів би, щоб Україна стала майданчиком для зведення рахунків із суб'єктами Російської Федерації".

"Я хочу, щоб україно-російські відносини були міцними і дружніми", - сказав він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування