Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Розкриття справи Гонгадзе розколе нову владу?

Четвер, 3 березня 2005, 16:14
Колишній президент Леонід Кучма й міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко не були зацікавлені в загибелі Георгія Гонгадзе, а розкручування цієї справи може привести до розколу нової влади.

Про це в інтерв'ю "Комсомольській правді в Україні", опублікованому в четвер, заявив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Восени 2000 року в оточенні Кучми задумувався масштабний проект "спадкоємець". За аналогією з Путіним, спадкоємцем мав стати силовик. Кравченко був найбільш підходящою кандидатурою", - пояснює Карасьов.

Він нагадує, що тоді "Кучма заговорив про новий, "жорсткий курс", і припускає, що "якби задуми Кучми з деолігархізації й посилення жорсткості президентської влади здійснилися, як у випадку з Путіним у Росії, то вибори 2004-го завершилися б, скоріше за все, зовсім інакше".

"Через касетний скандал й акцію "Україна без Кучми", яка послідувала за скандалом, жорсткий курс не був реалізований, а Кравченко пішов у відставку. Тоді ж, судячи з усього, Кучма втратив перспективний контроль над ситуацією", - вважає політолог.

На його думку, справа Гонгадзе "фактично поставила хрест на політичних планах Кучми й прем'єрських амбіціях Кравченка".

Разом з тим, Карасьов не став стверджувати, що Кучма й Кравченко до цієї справи не причетні, зазначивши лише, що "істина набагато складніша й глибша, ніж може видатися на перший погляд".

Крім того, Карасьов вважає малоймовірним арешт цих двох персон, "хоча, безумовно, вони будуть допитані як свідки".

"Думаю, з їхнього боку не буде проблем для того, щоб прийти в прокуратуру й дати свідчення. Адже, якщо розібратися, і колишній президент, і колишній міністр внутрішніх справ були найменше зацікавлені в убивстві Гії", - сказав Карасьов.

У той же час, політолог вважає, що ця "справа ризикує викликати й кризу нової влади".

Він нагадує, що "нюанси цієї справи прямо пов'язані з плівками Мельниченка", а ці плівки не зачіпають прямих і жорстких опонентів Ющенка - Віктора Медведчука й Віктора Януковича.

"Плівки зачіпають деякі групи, які або брали участь в "помаранчевій" революції, або вплинули на її результат, тобто зробили Ющенкові послугу. Це групи Литвина, Зінченка, Деркачів. Є ще ряд більших гравців", - сказав Карасьов, додавши, що "в момент, коли сталося вбивство, ці групи становили близьке оточення президента Кучми".

"Виходить, що розкручування справи Гонгадзе може розколоти нову владу", - робить висновок Карасьов. У той же час, на його думку, це розкручування "істотно посилить позиції Олександра Мороза, котрий принципово критикував колишнього президента протягом всього його перебування при владі".

"Тут справа в тому, що ініціативою у справі Гонгадзе давно володіє Мороз. Ми зараз бачимо приховане протистояння цих, я б сказав, "моральних фундаменталістів", - вважає Карасьов, маючи на увазі Ющенка й Мороза.

"В інтересах Ющенка зараз якнайшвидше розслідувати цю справу. Йому потрібно підтвердити моральні цінності нової влади", - вважає політолог.

Тому "саме не в бажанні все згорнути, а в прагненні перехопити ініціативу в розслідуванні цієї справи й, головне, у наданні їй належного розголосу" вбачає Карасьов заяву президента про розкриття злочину, яка видалася багатьом передчасною.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...