Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма показав послу США, що слідкує за всім

Вівторок, 19 квітня 2005, 14:04
Посол США Джон Гербст нещодавно зустрічався з Леонідом Кучмою і говорить, що той цікавиться подіями в країні.

"Справді, я зустрічався з колишнім президентом України Кучмою. Довгенько ми говорили, але я не думаю, що мені варто розповідати детально про хід цієї розмови", - сказав Гербст в ефірі радіо "Свобода".

"Він досить добре себе почуває, зберігає інтерес до всього", - додав Гербст.

На питання, чи є порушення кримінальних справ проти колишніх чиновників помстою, Гербст сказав, що "я лише стежу за ситуацією".

Посол також нагадав американську історію: "Лінкольн, коли його вдруге обрали на президента в 1864-му році, приблизно за шість місяці до закінчення нашої Громадянської війни, під час інавгураційної промови сказав дуже важливу річ. Він говорив про благочинність щодо всіх. Я думаю, що це було дуже слушне зауваження".

На питання про ситуацію із записами Мельниченка, Гербст сказав, що "не важливо розмірковувати над мотивами, які мав пан Мельниченко, головне – це те, чи можна довіряти тим записам, тим плівкам".

Говорячи про свободу слова в Україні після помаранчевої революції, Гербст відзначив "підвищення рівня зваженості, збалансованості у висвітленні подій ЗМІ проти того, що ще було 6-7 місяців тому".

"Наразі ж ми бачимо, що медіа набагато сміливіше критикують теперішню владу, аніж то було за попередньої. Я думаю, що ця тенденція триватиме і надалі", - сказав він.

Щодо ситуації з каналом "НТН", Гербст сказав, що кілька раз зустрічався з вірогідним власником каналу Едуардом Прутніком.

"Наші представники спостерігали за судовим процесом, нам не зовсім зрозуміло, що там відбувається. Ми знаємо, що минулого року досить пізно було отримане право ліцензії на частоти, ледве не напередодні зміни уряду", - сказав він.

На питання, що Кабмін під час посівної зобов’язав виробників пального та мінеральних добрив торгувати ними так, як уряд вважає за потрібне, Гербст сказав, що "найкращий спосіб дати країні розвиватися – це ринкові механізми, а не диктат держави".

Щодо реприватизації Гербст сказав, що "принаймні один об’єкт (за контекстом – "Криворіжсталь") справді було приватизовано з порушеннями".

"Але загалом ми вважаємо, що приватизація відповідає інтересам української економіки. Якщо ж говорити про реприватизацію, навіть про десятки якихось випадків, то навряд чи це може якимось чином вплинути на іноземних інвесторів".

"Я думаю, що якщо реприватизація і матиме місце, то вона зачіпатиме лише обмежене коло об’єктів. Навряд чи треба відлякувати нових інвесторів. Нова влада навпаки зацікавлена в притоку нових капіталів", - сказав Гербст.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування