Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна шукає нафту по всьому світу. Червоненко готує цистерни

Середа, 18 травня 2005, 16:50
Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" уклала угоду про розподіл продукції, що передбачає видобування вуглеводнів на двох нафтових і двох газових родовищах в Об'єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ).

Про це повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Івченко журналістам в Харкові в середу.

За його словами, Україна ще минулого року уклала з Лівією установчий договір "на не зовсім вигідних умовах".

"Дві тижні тому я зустрічався з урядом ОАЕ. Ми переуклали установчий договір і підписали угоду про розподіл продукції на надзвичайно вигідних для України умовах. Цей проект вже почав працювати", - сказав Івченко.

"Нафтогаз України" планує щорічно видобувати в Лівії 2 млн. тонн нафти понад ті об'єми, які компанія одержуватиме в результаті видобутку нафти і газу за підписаною раніше угодою про розподіл продукції", - відзначив він.

Тим часом, на спільній прес-конференції зі своїм азербайджанським колегою Ельмаром Мамедьяровим міністр закордонних справ Борис Тарасюк повідомив, що Україна готова прийняти 40 млн. тонн нафти.

Він також обговорював це питання з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим.

За словами Тарасюка, найближчим часом до Азербайджану для вирішення конкретних питань з цього напряму прибуде глава "Нафтогазу України" Олексій Івченко.

А в середу вранці прем'єр-міністр Юлія Тимошенко дала доручення Міністерству палива і енергетики та Міністерству транспорту підготувати план всіх необхідних технічних заходів, щоб забезпечити прийом нафти з Чорного моря в достатній кількості і збільшити
потужності перевантаження нафти і нафтопродуктів із з/д цистерн.

Відкриваючи засідання уряду в Києві в середу, вона відзначила, що практично на всіх українських заводах існує обмеження по перевантаженню цистерн, зокрема на Кременчуцькому НПЗ вони складають 150 тис. тонн на місяць при потужності переробки 600 тис. тонн на місяць.

Міністр транспорту Євген Червоненко повідомив, що потужності "підйому з води" складають до 2 млн. тонн. За його словами, зарезервовано також достатню кількість з/д цистерн для транспортування нафти і нафтопродуктів.

В той же час він звернувся із пропозицією дозволити прийом нафтопродуктів на нафтобази Держрезерву.

Віце-прем'єр з питань європейської інтеграції Олег Рибачук проінформував уряд про пропозицію прискорити надання другого траншу у розмірі 300 млн. євро з кредитної лінії Дойче Банку НАК "Нафтогаз України" на загальну суму 2 млрд. євро, щоб направити ці засоби або на будівництво і покупку АЗС, або на створення альтернативних шляхів доставки нафти.

Він уточнив, що якщо раніше ці засоби очікувалися в жовтні-листопаді, то тепер вони можуть "надійти найближчими місяцями".

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування