Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Омельченка змінить той, кого назве Ющенко?

Вівторок, 31 травня 2005, 11:06
Українські політологи вважають, що хоча поки невідомо, які кандидатури будуть висунуті на вибори мера Києва в 2006 році, вони проходитимуть за підтримки партії Віктора Ющенка "Народний союз Наша Україна".

Про це свідчать результати експертного опитування, проведеного Центром досліджень політичних цінностей.

Шеф-редактор журналу "Політична думка" Володимир Полохало вважає, що, "швидше за все, вирішальною ланкою в тому, кого буде НСНУ рекомендувати на цю посаду, стане президент". Він також відзначив, що між Омельченком і Ющенком "існують складні відносини".

"Складність полягає в тому, що Омельченко увійшов до верхівки новоствореного "Народного Союзу Наша Україна". Когось він влаштовує в оточенні Ющенка, а когось ні, і яку групу підтримає Ющенко, важко прогнозувати", - відзначив він.

На думку керівника Центру досліджень політичних цінностей Олеся Донія, "вибори мера залежатимуть не стільки від київської громади, скільки від партії влади".

"Можна розглядати реальні шанси вихідців з "Єдності" Володимира Ялового, Валерія Борисова і самого Омельченка, або з ПРП - Михайла Поживанова, Миколи Томенка, Володимира Бондаренка, але не можна допустити перемоги в Києві не представника НСНУ".

"Тобто реалії такі, що кого висуне президентська партія, той і переможе. А в умовах відсутності впливу рядових киян на процеси, які відбуваються всередині цієї партії, вибори в Києві нагадують "боротьбу бульдогів під ковдрою", - відзначив експерт.

У той же час Доній впевнений, що "у будь-якому випадку, сили, яка б була альтернативною політичній вазі НСНУ і мала б свого харизматичного розкрученого лідера, в Києві немає".

Експерт політико-правових програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова Юрій Якименко вважає, що Омельченко залишається "фігурою, що має підтримку досить значної частини електорату в Києві".

На його думку, серед його конкурентів можуть бути депутати з НСНУ Микола Мартиненко, Володимир Бондаренко.

"Ми можемо швидше говорити про можливе зниження рейтингу Омельченка, ніж про підвищення рейтингу кого-небудь з його потенційних опонентів", - вважає Якименко.

Керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко вважає, що сьогодні альтернативи кандидатурі Омельченка немає, окрім, хіба, братів Кличко.

"Микола Мартиненко ще не зумів розкрутитися, Микола Томенко захопився культурною політикою, а всі інші в рейтингах не дотягують. Винятком може бути Михайло Поживанов", - відзначив він.

Директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський вважає, що "зараз немає зрозумілої кандидатури, яка б мала хороші шанси, і поки що має місце свого роду кастинг на право бути висунутим від блоку Ющенка".

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...