Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Шерр: Від стратегії Ющенка виграє Партія Регіонів

Субота, 11 червня 2005, 16:10
Старший науковий співробітник Центру досліджень конфліктів при Оборонній академії Великої Британії Джеймс Шерр вважає, що за кілька місяців нової влади інвестиційна привабливість України знизилася.

"Кілька місяців тому такі можливості були надзвичайно яскравими. Зараз вони виглядають похмуріше", - сказав Шерр в інтерв’ю газеті "День", опублікованому в суботу.

"Колишній режим Кучми базувався на системі сили. Він був передбачуваний своєю цинічністю й абсолютною непривабливістю. Президент Ющенко ще не створив систему сили - або, говорячи демократичною мовою, систему влади, яка б спиралася на чіткий набір політичних правил", - вважає експерт.

"Керівник держави й уряд не повинен поєднувати взаємовиключних сил із взаємовиключними ідеологічними передумовами, інакше вони рухатимуться у взаємовиключні напрямки", - сказав він.

"Президент досі не с користався свою владою задля того, аби використати ці різні сторони для загоювання ран та для того, щоб створити команду реформаторів-однодумців. Він став натхненником, але я не впевнений, що він став лідером", - вважає Шерр.

Тому, говорить він, "помітна частина потенційних інвесторів, які сподівалися, що перші сто днів Ющенка стануть чимось на зразок перших ста днів Польщі 1989 року, стали розчарованими, стурбованими й дезорієнтованими. Ніхто не інвестуватиме, якщо він дезорієнтований".

"Політика - особливо в контексті парламентських виборів 2006 року - тисне на стабільність у економіці. Це породжує популістські заходи - такі як цінове регулювання", - говорить експерт.

"Такі заходи контрпродуктивні навіть у короткостроковій перспективі, тому що мине небагато часу, аби пересічні громадяни зрозуміли, що наслідком "справедливих" цін стає дефіцит (не кажучи вже про корупцію і чорний ринок), і саме перед березнем 2006 року вони зможуть побачити, що їхні підвищені пенсії та зарплати з'їла інфляція", - сказав Шерр.

Політика, на його думку, також "стримує президента від втручання через свій страх і упевненість, що він потребує Тимошенко як союзника перед цими виборами і, можливо, після них".

"Звідси існують різні спекуляції, мовляв, він свідомо залишається в стороні, аби вона наробила помилок - а тому вона, а не він, буде звинувачена в провалах", - вважає Шерр.

"Сподіваюсь, що ці спекуляції не відповідають дійсності, тому що це було б цинічною, якщо не сказати ризикованою стратегією. У цьому випадку я не здивуюсь, якщо Партія регіонів, а не Народний союз "Наша Україна" стане переможцем такої стратегії", - сказав британський експерт.

"Послання до інвесторів має наступний зміст: жодних рішень не буде прийнято до виборів 2006 року, тому не інвестуйте зараз", - підсумував Шерр.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування