Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко розповість українцям про НАТО, а вона займеться боєприпасами

Понеділок, 27 червня 2005, 16:55
Президент Віктор Ющенко та Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер вважають за необхідне поширювати в Україні інформацію про роботу Організації та її завдання.

Про це вони заявили журналістам в понеділок після переговорів, які відбувалася у форматі "віч-на-віч", повідомляє прес-служба президента.

"Ці питання дуже чутливі для української нації, тому що сьогодні близько 60 відсотків українців мало інформовані відносно принципів і засад роботи НАТО", – сказав Ющенко.

Сторони обговорили реалізацію Плану дій "Україна – НАТО", перехід до Інтенсифікованого діалогу та питання поточної співпраці.

Крім того, сторони погодилися, що слід посилити роботу над організацією спільних військових навчань України й НАТО та активніше проводити взаємні технічні консультації.

Також, за словами глави держави, сторони вважають за необхідне "посилити конкретну співпрацю з таких питань як знищення боєприпасів часів Першої та Другої світових воєн".

Таких набоїв в Україні є 2 млн. тонн, а національні Збройні сили щорічно можуть утилізовувати лише 60 тис. тон, зазначив Ющенко. "Ми всі розуміємо, що Україна не може самотужки справитися з цією проблемою", – сказав президент. Він висловив переконання, що це питання слід вирішувати з допомогою Євросоюзу і НАТО.

Генсек НАТО погодився з українським президентом і повідомив, що вже існує "цільовий фонд на суму 5 мільйонів доларів, який готовий розпочати роботу".

Говорячи про відносини України з НАТО, Схеффер визначив два пріоритетних напрями в роботі Організації. Це "всіляка підтримка євроатлантичних прагнень України" і донесення українцям якомога більше об’єктивної інформації про НАТО.

Схеффер подякував президентові за зустріч і сказав, що йому приємно "повернутися до нової України і представити нову НАТО, яка чітко визнає євроатлантичні прагнення України".

Після зустрічі розпочався робочий ланч у розширеному складі за участю Ющенка і Схеффера.

З української сторони в ньому також беруть участь держсекретар Олександр Зінченко, секретар РНБО Петро Порошенко, перший віце-прем’єр Анатолій Кінах, міністр закордонних справ Борис Тарасюк, міністр оборони Анатолій Гриценко, перший заступник держсекретаря Олександр Моцик, голова місії України при НАТО Володимир Хандогій.

***

Крім того, виступаючи перед громадськістю, Схеффер заявив, що НАТО не буде безпосередньо брати участь у врегулюванні придністровського конфлікту.

"НАТО не прагне відігравати пряму роль у вирішенні придністровсько-молдавського конфлікту. Є інші сторони - Україна, Росія, ОБСЄ і, можливо, Європейський Союз і США як це пропонує президент Ющенко", - сказав він.

Коментуючи відносини НАТО з Україною і Росією, Схеффер сказав, що відносини з цими країнами для альянсу дуже важливі, але шлях, по якому йде Україна, відрізняється від того, по якому йде Росія.

На його думку, плюсом у відносинах України з НАТО є прийнятий інтенсифікований діалог про членство, а також те, що керівництво України виразило чітке бажання, щоб країна стала членом альянсу.

Відповідаючи на питання про те, чи не перешкодить базування Чорноморського флоту Росії в Криму інтеграції України в НАТО, генсек відзначив, що це питання повинне вирішуватися виключно між Україною і Росією.

"Це питання повинні вирішити уряди України і Росії під час переговорів. Я вважаю, що в НАТО не повинно бути офіційної позиції з цього питання", - цитує Схеффера "Інтерфакс-Україна".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування