Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дружина Зварича виграла суд проти митниці, якої вже немає

Четвер, 30 червня 2005, 13:12
Київський апеляційний господарський суд 29 червня залишив у силі рішення Господарського суду міста Києва щодо задоволення позову ТОВ "Оіл-Транзит" до Центральної енергетичної митниці про неправомірність відмови в митному оформленні експорту нафти.

Про це повідомила заступник генерального директора ТОВ "Оіл-Транзит" Світлана Зварич, передає УНІАН.

Вона зазначила, що рішення Господарського суду Києва за її позовом було ухвалено ще 11 травня цього року.

Згідно із судовим рішенням, Господарський суд Києва визнав неправомірними дії митниці щодо відмови у митному оформленні експорту нафти.

Суд дійшов висновку, що митниця не мала права вимагати від ТОВ "Оіл-Транзит" дозволу мінекономіки на реекспорт нафти, оскільки нафта на час митного оформлення не була внесена до переліку товарів, реекспорт яких вимагає отримання спеціального дозволу.

Крім того, митниця не мала права перевіряти зміст та форму документів, які додаються до вантажної митної декларації.

Отримані ТОВ "Оіл-Транзит" від Центральної енергетичної митниці квитки і талони відмови не містять обґрунтування рішення відповідача щодо неправильно обраного митного режиму.

Суд також дійшов висновку, що не відповідають дійсності заяви митниці про те, що ТОВ "Оіл-Транзит" порушувало цільове призначення нафти – використання для внутрішніх потреб на території України після імпорту з Російської Федерації.

Суд встановив, що на час митного оформлення не було сформовано перелік товарів, реекспорт яких заборонений згідно з угодою про вільну торгівлю між Україною та Росією.

Крім того, Центральна енергетична митниця не подала доказів того, що нафта була ввезена ТОВ "Оіл-Транзит" на виконання угоди про вільну торгівлю.

Натомість ТОВ "Оіл-Транзит" надало копію листа заступника голови Федерального агентства з енергетики міністерства промисловості та енергетики Росії Олега Гордєєва від 25 січня 2005 року на ім'я заступника міністра палива та енергетики України Богдана Клюка, в якому наведено перелік українських підприємств-одержувачів російської нафти в рамках угоди про вільну торгівлю. У цьому переліку ТОВ "Оіл-Транзит" немає.

Раніше 16 лютого Кабмін тимчасово призупинив реекспорт нафти з України. За повідомленнями міністра економіки Сергія Терьохіна і прем'єра Юлії Тимошенко, це рішення було прийнято з метою зупинки реекспорту 3 млн. тонн нафти ТОВ "Оіл-Транзит".

Прем'єр і міністр економіки заявляли про те, що ця нафта постачалася в Україну з Росії у рамках угоди про вільну торгівлю.

Рішення Кабміну ледве не спровокувало відставку міністра юстиції Романа Зварича, дружина якого Світлана є заступником гендиректора ТОВ "Оіл-Транзит".

Світлана Зварич неодноразово зверталася з відкритими листами до прем'єра Тимошенко з проханням втрутитися у ситуацію і дозволити реекспорт 3 млн. тонн нафти у Словаччину, згідно із раніше укладеною угодою.

В той же час, як повідомив "Українській правді" заступник керівника відділу організації митного контролю Ігор Золотарьов, Центральну енергетичну митницю було ліквідовано 25 червня. Тоді її реорганізували в Енергетичну регіональну митницю.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...