Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Шерр каже, що Порошенку заважає параліч

Неділя, 10 липня 2005, 17:07
Старший науковий спiвробiтник Центру вивчення конфліктів при Академії оборони Великобританії Джеймс Шерр вважає, що Україна може приєднатися до Плану набуття членства в НАТО вже наприкінці поточного року.

"В принципі, це можливо. Але дійсно, є й серйозні перешкоди", - сказав він в інтерв’ю газеті "День", опублікованому в суботу.

"Перемога Віктора Ющенка та демократичних сил пробудила надію Заходу на те, що красиві декларації щодо євроатлантичної інтеграції нарешті буде втілено в життя", - каже Шерр.

"Ми сьогодні відчуваємо дуже плідну атмосферу в країні й бачимо помітно зрослий потенціал", - додає він.

"Iз іншого боку, є привід і для певного розчарування та здивувань. Насамперед, із моменту інавгурації нового президента України почалася страшна політична боротьба на верхівці державної влади. Це видно всім навіть неозброєним оком", - зазначає експерт.

Ця боротьба, на думку Шерра, послаблює роль РНБО, й головне, ускладнює координацію в сфері реформування сектора оборони та безпеки.

"Причому формується така думка, що політичні ігри знову реалізуються в інтересах конкретних осіб, що переважають над інтересами країни", - вважає він.

"Проте не можу не відзначити, що в Міністерстві оборони України наявний дух реформування та професійний підхід. У МВС і СБУ зроблено декілька важливих кроків", - зазначає експерт.

"Але на верхівці української влади ми бачимо параліч замість рішучого управління та координації, без яких системної реформи не буде. Якщо цей параліч затягнеться, я дуже сумніваюся, що НАТО вважатиме Україну готовою приєднатися до Програми набуття членства в Альянсі", - попереджає Шерр.

На питання, якими мають бути відносини України з Росією і чи є логічною формула інтеграції України в Європу разом з Росією, Шерр зазначив, що на це запитання мають відповідати лише українці, без тиску іноземців.

"Але, по-моєму, формула "в Європу з Росією" не логічна, оскільки Росія не має наміру вступати ні до НАТО, ні до ЄС. І, мабуть, для України не буде прийнятним, якщо вибір Росії стане перешкодою для її вільного вибору", - сказав експерт.

"Звичайно, немає сумнівів і в тому, що відносини з Росією вкрай важливі для України. Але разом iз тим майбутнє цих стосунків має базуватися виключно на їх рівній і справедливій основі. Якби Росія доброзичливо визнала вибір України щодо шляху та способу інтеграції, я передбачаю, що відносини між Україною та Росією стали би більш міцними та взаємовигідними, аніж зараз", - вважає Шерр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування