Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенку підвищать рівень відповідальності

Понеділок, 1 серпня 2005, 14:40

У комітеті Верховної Ради України з питань правової політики знаходиться в розробці проект закону про відповідальність президента перед народом України, внесений депутатом із фракції компартії В'ячеславом Анісімовим.

Про це повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ з посиланням на інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Внесення законодавчої ініціативи Анісімов аргументував тим, що в законодавчому полі України практично відсутня можливість покарання особи, яка займає високу державну посаду, і обраного на цю посаду народом, за неналежне виконання своїх обов'язків.

За його словами, це стосується не тільки президента, але й інших високопоставлених осіб. Усунення ж з посади, навіть у порядку імпічменту для президента, не є покаранням, а тільки звільненням з роботи.

За словами Анісімова, також не передбачене й нагородження президента України за належне виконання своїх обов'язків, що теж є пробілом у законодавчому полі.

Законопроектом пропонується створити правову основу для надання можливості кожному українському виборцю дати в демократичній формі оцінку діяльності президента України.

Також оцінка може нести юридичні наслідки для президента, для підвищення рівня його відповідальності, для розвитку демократії й розвитку суспільно-правових відносин у державі, становлення в ньому громадянського суспільства.

Принциповою відмінністю законопроекту, на думку автора, є відсутність аналогічних законів у сучасній світовій практиці.

Законопроектом визначено, що тільки через сувору відповідальність всіх гілок влади в Україні може бути створена основа розвитку демократичного, громадянського суспільства, а на цій основі отримані справжні гарантії прав і свобод людини й громадянина, "нарощування економічної могутності держави, підвищення добробуту населення, створення відкритої, компетентної й ефективної влади".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування