Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українці після революції не тікають у Росію, а навпаки?

Вівторок, 9 серпня 2005, 18:22

Заступник директора інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лєбанова називає необґрунтованими заяви російського політика Костянтина Затуліна про збільшення після помаранчевої революції числа українців, які мігрували до Росії.

Про це вона заявила в інтерв’ю Бі-Бі-Сі.

Лєбанова, посилаючись на статистичні дані, стверджує, що упродовж перших шести місяців, що минули після зміни влади, число тих, хто вирішив переїхати в Україну, вперше за кілька останніх років перевищило кількість тих, хто виїхав мешкати за кордон.

За її словами, інформація, розміщена на інтернет-сайті Держкомітету статистики, свідчить, що у двотисячному році Україну полишило майже вдвічі більше людей, ніж приїхало сюди на постійне місце проживання. Подібна тенденція фіксувалася і в наступні роки. У 2001-му, наприклад, число вибулих склало майже 67 тисяч, а кількість прибулих – лише 33 тисячі осіб.

"У 2004-році з України розпрощалися 46 тисяч її громадян, натомість 39 тисяч іноземців вирішили оселитися на її теренах. І лише в першому півріччі цього року статистика зафіксувала міграційний приріст населення в Україні", - сказала експерт.

Тому заступник директора інституту демографії та соціальних досліджень вважає некоректними заяви про збільшення потоку мігрантів з України останнім часом та каже, що не бачить жодних причинно-наслідкових зв‘язків між помаранчевою революцією та україно-російськими міграційними процесами.

"Якщо у 2004 році ми за півроку втратили 3 тисяі осіб, то за той же період 2005 року до нас більше приїхало на 4 тисячі осіб, ніж виїхало. Це виїзди на постійне місце проживання, ті, що зареєстровані. Це не обов‘язково із зміною громадянства", - зазначила вона.

За словами Лєбанової, що стосується зміни громадянства, то в Україні збільшилася кількість громадян України. "Збільшення невелике, але воно існує", - додала вона.

На відміну від Затуліна, який прогнозує подальший відтік людей з України, спричинений погіршенням макроекономічних показників, Лєбанова не вважає той чииник визнчальним для зміни країни проживання.

"Пан Затулін – політик. І він міркує політичними гаслами та політичними категоріями. Скільки ми не досліджували міграційну поведінку населення, чи то стосується тимчасової, чи стаціонарної міграції, темпи зміни екноміки, економічна ситуація в країні не відігравали вирішальної ролі", - сказала вона.

За словами експерта, вирішальну роль відіграє "те, що безпосередньо стосується людини".

"Якщо людина бачить, що безробіття не збільшується (або навпаки зростає), це має значення...А динаміка ВВП чи бездефіцитний бюджет – це для економістів, науковців та політиків має значення. Але не для пересічного громадянина, який здійснює той чи інший акт міграції", - пояснила вона.

За припущеннями Лєбанової, змусити українців змінити місце проживання могла би тільки економічна криза, внаслідок якої б зупинилися підприємства і люди б втратили роботу.

Як відомо, раніше Затулін стверджував, що ріст числа громадян України й держав Середньої Азії, що залишаються в Росії як мігранти, може бути пов'язаний з наслідками "кольорових революцій" у низці держав СНД.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування