Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄС простягнув руку Туреччині через сорок років

Вівторок, 4 жовтня 2005, 13:10

Європейський Союз офіційно відкрив переговори про членство Туреччини.

Про це у вівторок повідомляє Бі-Бі-Сі.

"Це є кульмінацією понад сорокарічних намагань тієї країни приєднатися до європейської спільноти", - зауважує інформаційна служба.

Турецький міністр закордонних справ Абдула Ґюль прибув пізно вночі до Люксембурга на коротку церемонію, що позначила початок переговорів.

Церемонія почалася промовами Ґюля та британського міністра закордонних справ Джека Стро, який сказав, що вони започаткували історичну подію.

Cтро сказав, що головне для Євросоюзу не історія чи релігія, а спільні цінності.

Ґюль, в свою чергу, додав, що Туреччина додасть ЄС різноманітності і далі впроваджуватиме реформи, яких вимагає організація.

Кількома годинами до того Туреччина погодилася на умови ЄС, коли міністри Євросоюзу подолали вимоги Австрії про те, щоб Туреччині запропонувати не повне членство.

Як зауважують експертні спостерігачі, після початку переговорів з Туреччиною, ЄС буде важко відмовити Україні в початку відповідної процедури.

У той же час керівник прес-служби МЗС Василь Филипчук заявив, що "МЗС України вітає рішення ради міністрів іноземних справ, прийняте 2 жовтня в Люксембурзі, щодо початку переговорів про членство з Туреччиною", - повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Филипчук підкреслив, що українська сторона вважає це рішення "історичним кроком, спрямованим на реалізацію історичної місії Європейського Союзу - об'єднання Європи на базі загальних цінностей і мети".

"В Україні сподіваються, що в подальшому процесі розширення ЄС з боку Євросоюзу будуть дотримуватися єдиних правил і принципів перспектив й умов вступу до цієї організацію європейськими державами, які висловили таке бажання й досягли відповідності копенгагенським критеріям членства в ЄС", - зазначив Филипчук.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...