Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко приручає суди, щоб боротися з опонентами?

Четвер, 6 жовтня 2005, 15:00

Перший заступник голови Вищого госпсуду Микола Хандурін заявляє, що екс-прем'єр Юлія Тимошенко намагається підкорити собі судову галузь влади, щоб використати суди проти своїх політичних опонентів.

Хандурін вважає, що Тимошенко робить це за допомогою голови Верховного суду Василя Маляренка й голови Вищого госпсуду Дмитра Притики, передає "Інтерфакс-Україна".

"У наступному році Притика й Маляренко мають залишити свої пости у зв'язку з досягненням граничного віку (65 років)... Їм обом обіцяні виборчі місця у виборчому списку БЮТ", - заявив він на прес-конференції в четвер у Києві, говорячи про звільнення низки суддів, у тому числі і його самого.

За словами Хандуріна, 4 жовтня рада суддів госпсудів за пропозицією Притики "припустилася низки грубих порушень закону" і дала згоду на його звільнення з посади першого заступника голови Верховної суду.

Після цього, як підкреслив Хандурін, Притика направив подання про його звільнення на підпис президенту, і зараз, рішення про звільнення буде приймати саме президент. "Я вважаю, що це було зроблено з політичних мотивів".

Хандурін сказав, що, за його переконанням, буде чинитися тиск на "Народний Союз Наша Україна", його прихильників, а також ЗМІ.

Крім того, він нагадав, що 28 липня Тимошенко особисто перед телекамерою заявила про крадіжку справи про Нікопольський завод феросплавів із приміщення Київського апеляційного суду, а також його звинуватили у виготовленні так званого макета справи НЗФ, тобто ксерокопії.

"Всі обвинувачення, висунуті на мою адресу, засновані на маніпуляції фактами й відвертій безпардонній неправді", - заявив він.

"Причиною організованої проти мене дискредитаційної кампанії я вважаю мою позицію у справі НЗФ. Я намагався провести її так само чисто, як методично чисто провів справу про скасування приватизації "Криворіжсталі", - сказав Хандурін.

Він відзначив, що справу НЗФ курирував особисто Притика, і "наполегливі спроби передати НЗФ під контроль групи "Приват" в обхід закону й держави привели до того, що Фонд держмайна дотепер не може одержати контрольний пакет акцій заводу в держвласність".

Крім того, Хандурін обвинуватив Тимошенко в тому, що за час її роботи прем'єром певним переліком госпсудів і, зокрема, Вищим господарським судом, були списані борги корпорації ЄЕСУ перед державою на загальну суму кілька мільярдів гривень.

У зв'язку із цим він звернувся до президента із проханням створити спеціальну комісію із членів Вищої ради юстиції для об'єктивного розгляду всіх обставин справ НЗФ і "ЄЕСУ".

Відповідаючи на питання журналістів, чи з'являється він у Генеральній прокуратурі на допитах як свідок по низці перевірок і кримінальних справ, у яких фігурує, Хандурін сказав, що його жодного разу не викликали до Генпрокуратури, і що там немає кримінальної справи, порушеної щодо нього, є тільки фактові кримінальні справи.

Як повідомлялося, 7 вересня ГПУ порушила проти Хандуріна кримінальну справа за фактом втручання в судову діяльність і зловживання службовим становищем.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування