Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Опозиція Азербайджана хоче перевиборів. Вона готова до революції гвоздик?

Понеділок, 7 листопада 2005, 10:06

Азербайджанська опозиція вимагає проведення нових парламентських виборів, заявив на прес-конференції голова партії Народного фронту Азербайджану Алі Керімлі.

"Опозиція вимагає проведення нових парламентських виборів. Опозиція не відмовляється від проведення мітингів, але вони переноситься на 9 листопада", - заявив Керімлі.

"Ми не закликаємо до якихось насильницьких заходів. Ми хочемо, щоб усі партії, а також кандидати, у яких були порушені права на цих виборах, згуртувалися всі разом", - заявив він.

За даними інформцентра "Вибори" Центвиборчкому Азербайджану, на 12.00 місцевого часу (10.00 за Київським часом) оброблено близько 91,39% протоколів 4 тисяч 699 виборчих дільниць з 5 тисячі 137.

На виборах у парламент країни лідирує правляча партія "Єні Азербайджан" - за попередніми даними, вона завоювала 64 місця з 125 у Міллі Меджлісі. Депутатами обрано, зокрема, дружину президента Азербайджану Мехрібан Алієву, главу Російської громади Азербайджану Михайла Забєліна, віце-спікера діючого парламенту Зіяфета Аскерова.

Опозиційна партія "Мусават" одержить чотири місця в парламенті, партії Цивільної солідарності і "Ана Ветен" - по два місця. По одному депутатському мандату дістануться представникам партії Народного фронту Азербайджану, "Умід" і ще чотирьом партіям.

Незалежні кандидати завоювали 40 з 125 місць у законодавчому органі третього скликання. У виборах брали участь 46,83% виборців, або 2 мільйони 183 тисячі 913 осіб.

Раніше опозиція висунула ультиматум владі Азербайджану і звернулася до міжнародного співтовариства за підтримкою, а також запланувала на вівторок мітинг протесту.

Представники опозиції заявили про те, що їхні спостерігачі зібрали і запротоколювали 27 тисяч 104 порушення під час голосування. З них, більше 1 тисячі 100 порушень пов'язані з тим, що виборцям, які проголосували, не проставили спеціальне маркірування пальців незмивним чорнилом, а в 1 тисячі 222 випадках не були перевірені пальці на маркірування.

Також опозиція зафіксувала 1 тисячу 244 випадків масового вкидання бюлетенів. У 83 випадках поліція знаходилася ближче, ніж у ста метрах від виборчих дільниць.

На думку опозиції, у 258 випадках порушення пов'язані з використанням переносних урн. Крім того, опозиція заявила про більш ніж тисячу випадків втручання у виборчий процес.

"Ми починаємо 8 листопада мирний конституційний опір цим фальсифікаціям. Зараз ми ще раз даємо час владі розібратися з цією ситуацією", - заявив голова партії Народний фронт Алі Керімлі.

"Ми починаємо акцію протесту і закликаємо азербайджанський народ виступити проти цих фальсифікацій", - додав голова партії "Мусават" Іса Гамбар.

"Ми не вважаємо ці вибори демократичними. Сьогоднішні вибори неможливо назвати волевиявленням азербайджанського народу", - у свою чергу сказав генсекретар Демократичної партії Сардар Джалалоглу.

Офіс Демократичної партії, де проходила прес-конференція, обвішаний помаранчевими прапорами і гаслами. Символом виборчого блоку "Азадлиг" обрана гвоздика - буква "Л" у символіці блоку переходить у квітку.

У той же час як заявив прес-секретар МВС Азербайджану Садиг Гезалов, ставлення правоохоронних органів до запланованого на вівторок мітингові протесту опозиційного блоку "Азадлиг" буде залежати від того, чи дозволить його влада.

"Якщо мерія дозволить мітинг, і він відбудеться, то поліція буде забезпечувати охорону суспільного порядку. А якщо дана акція протесту не буде санкціонована владою, правоохоронні органи не допустять ніяких демонстрацій", - сказав він.

За даними МВС, парламентські вибори в Азербайджану пройшли нормально, жодних фактів насильства, які порушують правопорядок, зафіксовано не було, і поліції не довелося втручатися в хід голосування.

За матеріалами РІА Новості

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запустили ракети: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...