Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Європі обурені, що Шредер домовився з Путіним, як обійти Україну?

Понеділок, 12 грудня 2005, 10:12

Згода колишнього канцлера ФРН Герхарда Шредера стати головою комітету спільного німецько-російського підприємства, яке має реалізувати проект будівництва Північно-Європейського газопроводу, викликало бурхливу критику європейських політиків.

Як пише британське видання "Daily Telegraph" з посиланням на німецькі ЗМІ, на цій посаді, Шредер щорічно отримуватиме 1,22 млн дол.

Як заявив генеральний секретар Вільної демократичної партії ФРН Дірк Нібель, "це схоже на корупцію". У цьому його підтримав і лідер німецьких "зелених" Ріхард Бютікофер, а також низка інших німецьких політиків.

За інформацією британської газети, голова компанії North European Gas Pipeline Company Матіас Варніг є колишнім агентом Служби безпеки НДР ("Штазі") і співпрацював з Володимиром Путіним, коли той був оперативним співробітником КДБ СРСР у Берліні.

Як вважає автор статті в "Daily Telegraph", будівництво наземного газопроводу через територію країн Балтії та Польщі обійшлося б набагато дешевше, внаслідок чого знизилася б і ціна газу, що постачається німецьким споживачам.

Однак Шредер пішов на поступки російському керівництву, що дозволило Москві отримати важіль політичного впливу на країни Східної Європи і зіпсувало відносини ФРН і Польщі, робить висновок видання.

Водночас автор статті у "Файненшл Таймс" пише, що у Польщі обурені запуском проекту будівництва нового газопроводу, який проляже по дну Балтійського моря і таким чином омине польську територію.

В результаті Польща, яка зараз є найважливішою країною для транзиту російського газу, втратить можливість отримувати прибутки, оскільки з’явиться альтернативний маршрут.

На думку авторів статті, Варшава стурбована, що Росія може перекрити газопостачання у разі політичного протистояння між двома країнами.

Як йдеться у статті, лідер найбільшої у Польщі опозиційної партії Дональд Туск назвав участь Шредера у консорціумі скандалом.

Водночас польський прем’єр-міністр Казімєж Марцінкевич застеріг проти змішування політики з бізнесом. Він попередив, що компанії рідко отримують користь від втручання колишніх політиків.

Автор також зазначає, що тепер новий польський уряд сподівається, що новий німецький канцлер Анґела Меркель залучить Польщу до спільної з Німеччиною трубопровідної компанії.

"Файненшл Таймс" повідомляє, що призначення Шредера знову порушило питання зв’язків великого бізнесу та політиків і його особистих тісних взаємин з Путіним.

Як відомо, Північно-Європейський газопровід дозволить транспортувати російський газ у Європу в обхід польської та української територій. На сьогодні Україна та Польща є найбільшими транзитерами російського газу в Європу.

УНІАН, Бі-Бі-Сі

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування