Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Після Польщі від російської труби вирішила відмовитися і Туреччина

Вівторок, 3 січня 2006, 17:49

Туреччина має намір зменшити залежність від Росії в природному газі.

Про це заявив журналістам у вівторок турецький міністр енергетики Хільми Гюлер, повідомляють РИА Новости.

"Близько 65% поставок у країну газу приходиться на Росію. Ця велика цифра, однак це не означає, що Туреччина зав'язана тільки на один трубопровід з Росією", - сказав міністр.

"У нас є газопровід "Блакитний потік", магістралі на заході країни, а також трубопровід з Іраном. Крім того, ми одержуємо зріджений газ на танкерах з Нігерії й Алжиру", - продовжив Гюлер.

Під кінець року, за його словами, почне діяти газопровід з Азербайджану.

Гюлер підкреслив, що "газовий конфлікт", що виник між Росією й Україною, настійно диктує проведення Туреччиною політики диверсифікованості закупівель енергоносіїв.

"Для нас це зручний випадок диверсифікувати джерела імпорту газу", - сказав Гюлер.

Міністр закликав місцеві ЗМІ не нагнітати напруженість у суспільстві, заявивши, що Туреччина не знаходиться на порозі енергетичної кризи.

"Ніякої кризи нема, і не треба створювати відповідну атмосферу в суспільстві. У нас зовсім різне положення в порівнянні з Україною. Ми маємо контракти з Росією, що не порушуються", - підкреслив турецький міністр енергетики.

Як відомо, раніше прем'єр-міністр Польщі Казимеж Марцинкевич заявляв, що Польща повинна укласти контракти з норвезькими постачальниками газу для того, щоб країна не була підданою перебоям з постачаннями з боку російського "Газпрому".

***

В той же час міністр промисловості й енергетики РФ Віктор Христенко у вівторок заявив, що Росія спокійно ставиться до дискусії про диверсифікацію джерел енергії, що розгорнулася в Європі через газовий конфлікт Росії й України.

"Дискусія про енергобезпеку була завжди. Варто лише згадати дискусію про атомну енергетику, на початку якої лунали голоси про повну заборону, а зараз ставлення до цієї теми змінилося", - сказав він.

"Ми спокійно ставимося до подібного роду дискусій, і не можемо через кожну з них змінювати свої позиції", - цитує Христенка "Інтерфакс-Україна".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...