Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія рада, що їх газ змішають з іншими

Середа, 4 січня 2006, 10:50

У Держдумі позитивно оцінюють той розумний компроміс, який виявили Росія й Україна у вирішенні газового конфлікту.

"Це перемога здорового глузду", - заявив в інтерв'ю РІА Новості перший віце-спікер Держдуми Олег Морозов.

На його думку, це "великий політичний компроміс в інтересах Росії й України, а також наших європейських партнерів".

Якби кожна зі сторін не робила кроків назустріч один одному, виникла б тупикова ситуація, вважає Морозов.

Він відзначив, що Росія в даному питанні добру волю виявила, оскільки "ключі" від вирішення проблеми в наших руках.

В той же час, офіційний представник ВАТ "Газпром" Сергій Купріянов заявив, що російський газовий концерн вирішив усі задачі, що стояли в області врегулювання газового питання з Україною.

"Газпром" успішно вирішив всі основні задачі, які перед нами стояли в області врегулювання взаємин з Україною в газовій сфері. Ми підписали контракт за європейською формулою ціни, контракт, відповідно до якого вже з 1 січня ми починаємо роботу з рівня 230 доларів США за тисячу кубометрів", - заявив Купріянов у середу в інтерв'ю Першому каналу.

Крім того, за його словами, вдалося "забезпечити надійний транзит через територію України російського газу для європейських споживачів на основі довгострокового контракту з фіксованими умовами".

Офіційний представник "Газпрому" також відзначив, що вдалося "відійти від бартерних непрозорих схем взаєморозрахунків з Україною". "Відтепер ми працюємо виключно на ринкових принципах і розраховуємося виключно грішми", - підкреслив Купріянов.

Він також прояснив ситуацію з цінами на газ, що буде поставлятися на Україну, передає "Інтерфакс-Україна".

"Компанія "РосУкренерго" закуповує не тільки російський газ за ціною $230, але і газ у Середній Азії. Вартість його закупівлі нижче, а обсяги більше. Тому, змішуючи два цих ресурси у своєму балансі, компанія має можливість поставляти газ для України за ціною 95 доларів", - відзначив офіційний представник "Газпрому".

Відповідаючи на питання про оплату російського газу, нібито незаконно віднятого Україною в перші дні січня, він, зокрема, сказав: "Ті домовленості, що були підписані сьогодні вночі, врегулюють усі наші взаємини. Невипадково було відзначено, що контракти підписані з 1 січня, і вони покривають собою і ті проблеми, що у нас були в перші дні січня".

Підсумовуючи підсумки переговорів, Купріянов, зокрема, заявив: "Ми вважаємо, що Росія й Україна пройшли дуже складний період у своїх взаєминах у газовій сфері, і тепер ми створили дуже гарну основу для успішного розвитку нашого співробітництва в майбутньому".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування