Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Плачков каже, що корупційний посередник буде не один

Четвер, 5 січня 2006, 10:53

Міністр палива та енергетики України Іван Плачков заперечує монополізацію постачань у країну російського і туркменського газу компанією Росукренерго.

Про це він заявив в ефірі Першого національного каналу у середу ввечері, передає "Інтерфакс-Україна".

"На сьогодні ніякої монополізації не існує. Сьогодні є три джерела газу: власний видобуток, що складає порядку 20 млрд. кубометрів, туркменський газ, що складає близько 23-25 млрд. кубометрів, і газ "Росукренерго", що буде складати близько 32 млрд. кубометрів", - сказав Плачков.

Міністр підкреслив, що "ніякої загрози монополізації не буде".

"Якщо в нас буде укладений контракт із Туркменістаном, передбачається постачання газу туркменською стороною", - сказав він.

RosUkrEnergo з 1 січня 2005 року також виступає оператором постачань середньоазіатського природного газу на український і європейський ринки. "Нафтогаз України" у 2005 році у виді оплати послуг по доставці газу передавав RosUkrEnergo 37,5% протранспортованого газу.

При цьому фактично "Нафтогаз України" продавав RosUkrEnergo весь газ, що видобувається в ГТК "Туркменнафтогаз" на туркмено-узбецькому кордоні, і викуповував на російсько-українському кордоні. Таким чином, фактично RosUkrEnergo був ексклюзивним постачальником туркменського газу в Україну.

Як повідомлялося, 4 січня "Газпром" підписав з RosUkrEnergo п'ятирічний контракт на постачання з 1 січня 2006 року природного газу за формулою ціни, відповідно до якої початкова (базова) ціна складає $230 за 1 тис. куб. м.

RosUkrEnergo у 2006 році буде реалізовувати "Нафтогазу України" природний газ, у тому числі російський, за ціною $95 за 1 тис. куб. м на російсько-українському кордоні. Тим часом, "Нафтогаз України" не буде купувати "блакитне паливо" у "Газпрому". Таким чином, RosUkrEnergo стає єдиним постачальником російського газу в Україну.

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" протягом останніх декількох років одержував прямо від "Газпрому" природний газ в обсязі 24-29 млрд. куб. м за умовною ціною $50 у рахунок оплати послуг по транзиту російського газу по території України.

Офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов, коментуючи укладення п'ятирічного контракту на постачання природного газу RosUkrEnergo, підкреслив, що з 1 січня 2006 року на наступні п'ять років компанія RosUkrEnergo буде ексклюзивним постачальником всього імпортного газу на територію України.

Представник Raiffeisen Investment A.G. (Австрія), що є співзасновником RosUkrEnergo, Вольфганг Путчек, коментуючи підписаний між "Газпромом" і RosUkrEnergo п'ятирічний контракт, заявив, що "ця угода має доленосне значення для RosUkrEnergo, тому що тепер компанія буде займатися імпортом усього природного газу в Україну протягом наступних п'яти років".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...