Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин порадив витерти газові соплі і врятує людей від Єханурова

П'ятниця, 6 січня 2006, 13:41

Верховна Рада, як очікується, буде рекомендувати урядові не підвищувати ціни на газ і електроенергію для населення.

Про це заявив голова парламенту Володимир Литвин журналістам у п'ятницю після зустрічі з послами країн-членів Європейського союзу і країн "великої сімки", акредитованих в Україні.

Коментуючи досягнуті домовленості з постачань газу, спікер підкреслив необхідність вивчити всі документи, підписані по цій проблемі, послухати уряд і зробити остаточні висновки, оскільки зараз звучать прямо протилежні оцінки.

"Я думаю, потрібно витерти соплі захоплення від того, що відбулося", - сказав Литвин, додавши, що не потрібно говорити про величезну перемогу, бо краще не програвати і мати прогнозовані двосторонні відносини.

Спікер також висловив думку про необхідність провести в парламенті зустріч з урядом, на якій обговорити цю тему і вислухати всі аргументи за і проти.

Литвин підкреслив необхідність зрозуміти, що стоїть за тими цифрами, що називаються, як це позначиться на Україні, і що буде після першого півріччя 2006 року. "Тому що, коли читаєш протокол виникає більше питань, ніж відповідей на них", підкреслив він.

Спікер повідомив, що дав доручення, і в парламенті були підняті необхідні документи.
За словами Литвина, угоди про умови транзиту газу через Україну підписувалися урядами України і Росії. Крім того, ці документи підлягають ратифікації.

"Ця не справа власне "Нафтогазу" вирішувати таку проблему. Якщо він підмінив Кабінет міністрів, то про це, мабуть, потрібно буде сказати", - підкреслив він.

"Потрібно спокійно, виважено, достовірно розібратися і якщо потрібно, то підписаним документам дати офіційне тлумачення, що було б погоджене з українською і російською стороною", - вважає Литвин.

За його словами, незрозумілим залишається положення про те, що газ буде купуватися по $230 за тисячу кубометрів, а продаватися Україні по $95. "Скільки буде така доброчинність з боку комерційної структури у відношенні українського споживача продовжуватися?", - запитав спікер.

Висловлюючи думку про те, що український парламент може прийняти рекомендації урядові не підвищувати ціни на газ і електроенергію, Литвин сказав: "Я думаю, що люди не повинні страждати від підвищення цін. У нас досить газу власного видобутку".

Крім того, він підкреслив, що власники великих промислових підприємств України повинні платити підвищену ціну на газ. "Ті, хто одержав за безцінь гіганти промисловості в Україні, повинні тепер дещо витягти зі своєї кишені і заплатити підвищену ціну на газ з того прибутку, що вони одержували раніше, а сьогодні вони є активними політичними діячами в Україні", - сказав Литвин.

"Я думаю, прийшов час поділятися з українським суспільством, з людьми, за рахунок яких створювалася індустрія України, гордість України", - сказав він.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування