Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Плачков пояснив, чому РосУкрЕнерго платить Україні менше

Вівторок, 7 лютого 2006, 20:03

Делегація "Нафтогазу" продовжує переговори з "Газпромом" у Москві, на яких обговорює баланс газу і технічні умови реалізації підписаних угод.

"Сьогодні делегація в "Газпромі" - це робоча делегація, що працює над балансом газу - в основному балансом січня-лютого і балансом року, над технічними умовами, погоджує маршрути (транспортування)", - повідомив міністр ПЕК Іван Плачков.

НОВИНИ ТаблоID

За його словами, у складі делегації заступник голови НАК Ігор Воронін, начальник департаменту ресурсів нафти і газу НАКу Микола Гончарук.

Міністр повідомив, що якщо на початок зими в ПГС було закачано близько 17 млрд. українського газу, то сьогодні його "ні то 9, ні то 12 млрд. куб. м".

"Хоча я цю цифру точно не пам'ятаю", - уточнив він.

Плачков додав, що крім українського газу в ПГС знаходиться ще 4 млрд. куб. м газу РосУкрЕнерго.

Він підкреслив, що завдяки запасам у ПГС Україна змогла забезпечити пікове споживання газу в холоди. "Нам ніхто не може сказати, що ми в січні брали чийсь газ", - заявив міністр.

За його словами, споживання 600 млн. куб. м газу понад планом у січні вже погоджено з постачальниками газу в Україну, включено в баланс і буде оплачено по $95 за 1000 куб. м.

Міністр також нагадав про проблему відсутності буферного газу. "У наших сховищах не дістає близько 3,5 млрд. куб. м буферного газу. Тому ми використовуємо активний газ як буферний, і нам додатково потрібно найближчим часом закупити ці обсяги буферного газу, закачати в сховища, і ми зможемо їх експлуатувати на повну потужність", - заявив Плачков.

Міністр спростував інформацію про зміну вартості використання компанією РосУкрЕнерго українських ПСГ.

"Що стосується сплати за сховища: я не знаю, звідки ви взяли інформацію, що там помінялася ціна. Але ми робимо зараз усе, щоб захитати максимум газу в сховища", - відзначив він.

Той факт, що ціна збереження газу для РосУкрЕнерго нижче європейської, Плачков пояснив іншими умовами збереження.

"Ми в договорах на утримання газу в сховищах закладаємо, що можемо цей газ використовувати для недостатків України при необхідності великого споживання газу. Якщо підняти ціну за збереження газу, то ми не зможемо його використовувати в ці піки і повинні будемо віддавати за оптовими контрактами власників цього газу", - сказав міністр.

Як повідомлялося, тижневик "Дзеркало тижня" у минулу суботу повідомив, що ціна на зберігання РосУкрЕнерго до 15 млрд. куб. м газу в ПСГ складає $2,25 за тис. куб. м, тоді як у Європі ціни на зберігання перевищують $10.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...