Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин назвав Ющенка легітимним, але не надовго

П'ятниця, 3 березня 2006, 15:24

Голова Верховної ради Володимир Литвин переконаний, що президент Віктор Ющенко залишиться реальним главою держави до наступних президентських виборів.

Про це спікер заявив у п’ятницю на прес-конференції у Чернівцях, відповідаючи на запитання журналістів про розподіл повноважень органів влади після набуття чинності змін до Конституції.

"Думаю, що главою держави, принаймні, до наступних виборів 2010 року залишиться Віктор Андрійович Ющенко. Він глава держави, і не тільки, на мою думку, найбільш законодавчо легітимна особа, але й як особа, визначена за Конституцією і за вибором українського суспільства", - сказав Литвин.

"Я виходжу з того, що президент України має встати над сутичкою, над гілками влади, бо якраз до цього спонукає ця політична реформа, яка вступила в дію з 1 січня 2006 року, а Верховна Рада і Кабмін повинні працювати у чесній зв’язці", - зазначив спікер.

Він також переконаний, що Верховна Рада "повинна відповідати за ті рішення, які вона приймає, а Кабінет Міністрі за те, як він ці рішення реалізує".

"Тобто не можна буде показувати пальцем на уряд з боку ВР, а Кабінету Міністрів – на парламент. Саме цим, я думаю, буде зв’язано процес, який працюватиме на загальний результат", - сказав Литвин.

При цьому спікер зауважив, що президент у такій ситуації як глава держави має оцінювати роботу всієї системи влади.

Водночас, відповідаючи на запитання, який найважливіший закон, на його думку, необхідно ухвалити Верховною Радою на сьогодні, Литвин сказав:

"Я думаю, якщо б ми всі виконували закони і Конституцію, або зробили б так, щоб Конституція працювала, працювали й її статті, коли б ми ухвалили закон про Кабінет Міністрів, про президента України, то у нас, можливо, і взагалі не було б потреби проводити політичну реформу".

Литвин вважає, що на даний час найважливішим завданням парламенту є "збереження діалогу, рівноваги в суспільстві".

На його переконання, було б виправданим, якби ВР ухвалила б найближчим часом "хоча б у першому читанні закон по Кабінет Міністрів".

"Тоді б у нас передбачувано розвивалися б процеси, пов’язані із реформування коаліції, і власне, формуванням Кабінету Міністрів", - сказав Литвин.

Спікер висловив жаль з того приводу, що законопроекти, які сьогодні напрацьовані в цьому напрямку, "хибують системно – вони виписуються не під потреби країни, а під те, що, скажімо, буде здійснена ревізія політичної реформи і під конкретних людей, які можуть обіймати цю посаду (глави уряду)".

"Тобто, це знову ж таки реакція на ті чи інші політичні устремління. На цей момент, на жаль, нам не вдалося зібрати тимчасову спеціальну комісію з цих питань, оскільки депутатів, як і співголів комісій, зараз у Києві просто немає", - підкреслив Литвин.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування