Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На виборах нашоукраїнція залили горілкою і запустили карусель

Понеділок, 3 квітня 2006, 13:27

Комітет виборців рекомендує провести перерахунок голосів по тих виборчих дільницях, де є скарги спостерігачів щодо порушень під час підрахунку голосів, а також протоколи з яких викликають сумніви.

Про це йдеться в звіті організації за підсумками виборів.

КВУ відзначає, що голосування по виборах депутатів до ВР та до місцевих рад пройшло "у вільній та прозорій обстановці, фактів тиску на виборців, членів комісій, ЗМІ, спостерігачів, за незначним винятком, не зафіксовано".

Серед порушень в ході виборів, за оцінками КВУ до 20% виборчих дільниць відкрилися із запізненням в 20-30 хвилин, пов‘язаним з тим, що затягнулось підготовче засідання і процес видачі бюлетенів членам комісій.

КВУ також реєстрував випадки інших порушень законодавства на дільницях, приміром, агітація під час голосування, спроби підкупу виборців, "каруселі", вкидання бюлетенів, кримінальне втручання у виборчий процес.

Зокрема, у Київській області ТВО №86 дільниця №62, №32 були спроби виборцями винести бюлетені. На трьох виборчих дільницях № 10,11, 13 ( ТВО 91. м. Ірпінь) спостерігачами КВУ зафіксовано "карусель".

На ДВК №158 ТВО №43 (м.Дебальцеве) спостерігачі КВУ відзначили факт викрадення спостерігача від НСНУ з Хмельницького.

"Хлопця жорстоко побили, насильно заливали йому до рота спиртне та повернули на дільницю через 7 годин. З приводу цієї ситуації були подані відповідні заяви до Дебальцівського та Горлівського міських відділів міліції", - говориться у звіті.

Однак ці порушення не вплинули суттєво на результати виборів.

Водночас процес підрахунку голосів "пройшов з порушеннями процедурних норм, особливо, що стосується процедури передачі документів до окружних та територіальних виборчих комісій, а також уточнення протоколів ДВК", зазначає КВУ.

Зокрема, Комітет виборців відзначив численні випадки, коли після закриття дільниць члени комісій замість підрахунку голосів займались по три години вивченням виборчого законодавства.

"Низька кваліфікація членів виборчих комісій призвела до численних помилок вже на етапі відкриття виборчих скриньок. Зокрема траплялись непоодинокі випадки, коли члени виборчих комісій не розділяли вчасно бюлетені по виборах до ВР та місцевих виборах", - говориться в звіті.

Найслабшою ланкою процесу підрахунку став процес передачі протоколів (а також іншої документації: бюлетені, списки і т.і.) з виборчих дільниць до ОВК по виборах народних депутатів та ТВК по місцевих виборах, зазначає КВУ.

"Члени ДВК, змучені безперервною роботою протягом 1,5 доби стали звозити протоколи до ОВК та ТВК після обіду 27 березня, причому пік явки членів ДВК до окружних та територіальних комісій припав на вечір", - говориться в звіті.

Часто в бюлетенях був відсутній підпис голови ДВК, що члени комісії пояснювали втомою.

У зв’язку з цим КВУ рекомендує в майбутньому проводити парламентські та місцеві вибори окремо.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...