Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європа не хоче заходити в "газову" кімнату з Україною й Росією

Неділя, 21 травня 2006, 11:13

Член Єврокомісії, відповідальний за питання енергетики, Андріс Пієбалгс вважає, що Україна й Росія повинні у двосторонніх переговорах вирішити проблему в газовому питанні.

Про це він заявив в ефірі телеканалу УТ-1 у суботу ввечері, відповідаючи на запитання, чи буде солідарність у Європі при вирішенні проблем між Україною й Росією щодо газопостачань.

"Переговори між Україною й Росією повинні бути дуже прямими. ЄС не треба "заходити в ту ж кімнату" і брати участь у переговорах", - сказав він.

При цьому Пієбалгс сказав, що ЄС розгляне можливі прохання українського уряду.

За його словами, ЄС не збирається з'ясовувати, хто є акціонерами компанії "РосУкрЕнерго", оскільки, як відзначив єврокомісар, "українська й російська влада прекрасно розуміють, що таке "РосУкрЕнерго", і компанія грає свою роль".

Єврокомісар погодився, що Україні й Газпрому краще працювати прямо, а не через компанію-посередника в поставках газу, однак, за словами Пієбалгса, "проблема лежить у ціні, і надзвичайно важко встановити ціну на рівні 95, а не 230 доларів".

На його думку, Україні варто підсилити диверсифікованість в енергетичному секторі країни, шукати можливості нових інвестицій.

Пієбалгс також вважає, що зближення України з енергетичним ринком ЄС повинне йти через енергетичний союз, що ЄС створив для Південно-Східної Європи, і де Україна є спостерігачем.

Відповідаючи на запитання про можливу фінансову підтримку ЄС проекту добудови нафтопроводу Одеса-Броди до Гданська, єврокомісар нагадав, що Євросоюз підтримує цей проект і фінансує його техніко-економічне обґрунтування.

Разом з тим, він відзначив, що остаточно відповідати на запитання, "чи буде побудований нафтопровід", треба після проведення техніко-економічного обґрунтування, яке буде готово до кінця поточного року.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування