Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україні до СОТ залишилося дві країни

Понеділок, 22 травня 2006, 11:25

Україна та Австралія підписали 19 травня протокол про вступ України до СОТ.

Дотепер Австралія залишалася найбезкомпроміснішою для України країною в переговорах, повідомляє "Дело".

За словами видання, у Мінекономіки завірили, що, підписуючи з австралійцями протокол, Україна не пішла ні на які поступки.

Зокрема, доступ австралійців на ринок цукру в Україні був вирішений на умовах, що пропонувалися українською стороною.

У той же час, вітчизняні аграрії не виключають, що представники Мінекономіки усього не договорюють. Але поки світові ціни на цукор високі, хвилюватися Україні неварто, констатують вони.

Довгий час у процесі переговорів Австралія вимагала від України збільшення квоти на імпорт цукру-сирцю з тростини, вимагаючи зниження імпортного мита до 30% зі зниженням у наступні роки до 10%. Україна була готова залишити розмір квоти на рівні 260 тис. тонн на рік.

Крім того, проблематичним у переговорах з австралійцями був розмір сільгоспсубсидій, що Україна могла б застосовувати в майбутньому.

Австралія вважала, що відстоювання Україною 1 370 млн. дол. на рік на підтримку сільгосппідприємств і базовий період для розрахунку цієї підтримки (1994-1996) були необґрунтованими.

Як зазначив заступник міністра економіки Валерій П'ятницький, що брав участь у підписанні протоколу, "ми залишили усе, що відстоювали дотепер - з Австралією переговори йшли багато років".

У той же час, за його словами, у результаті переговорів про сільгоспсубсидії із усіма країнами-учасницями (Австралія - основний переговорщик з цього питання), Україна знизила розмір граничної підтримки АПК із 1,3 млрд. дол. на рік до 1,1 млрд. дол.

Як повідомив помічник міністра аграрної політики Олександр Горобець, Мінагрополітики було підключено до вироблення позиції України на переговорах.

"Але ні про поступки перед Австралією по цукру-сирцю напередодні підписання протоколу, ні тим більше про те, що переговорщики погодилися понизити розмір базової підтримки галузі, ми в міністерстві не знаємо", - сказав він.

Аналітик Української аграрної конфедерації Володимир Лапа зазначає, що навіть якщо переговорщики збільшили австралійцям квоту на імпорт цукру-сирцю і зараз просто про це не говорять, то в умовах росту світових цін на цю продукцію зараз це не принесе збитків українським цукровиробникам.

"Але якщо ціни знову впадуть, це буде серйозним ударом по галузі", - відзначив експерт.

У результаті підписання протоколу з Австралією Україна практично впритул наблизилася до членства у СОТ. Тепер Україні залишилося підписати протоколи з Киргизією і Тайванем.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування