Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ розсекретила документи, коли щодня помирало 25 тисяч українців

П'ятниця, 18 серпня 2006, 14:17

Служба безпеки України вперше оприлюднила архівні документи Головного політичного управління УРСР про голодомор 1932-33 років в Україні.

Презентація електронної колекції цих документів відбулася в п'ятницю в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами співробітника Державного галузевого архіву СБУ Василя Даниленка, колекція складається із 130 документів - у цілому близько 3 тис. сторінок.

Начальник галузевого архіву СБУ Сергій Богунов відзначив, що всі документи із архіву СБУ, що стосуються голодомору 1932-33 років, розсекречені, і всі бажаючі можуть з ними ознайомитися.

З 18 серпня 2006 року ці матеріали розміщені на офіційному сайті СБУ ssu.gov.ua.

Ці документи розсекречувалися протягом останніх 4 років. Робота йшла як у центральному, так і в регіональних архівах СБУ.

Серед них нормативні документи ГПУ УРСР, директиви, циркуляри, інструкції, що йшли з центральних органів Об'єднаного державного політичного управління, свідчення очевидців, матеріали кримінальних справ та інше.

У зібранні є документи з підписами Йосипа Сталіна та інших державних і партійних високопоставлених осіб СРСР і УРСР.

Голова Державного комітету архівів України Геннадій Боряк відзначив, що це видатний момент, оскільки раніше подібні документи ні в Україні, ні в країнах колишнього СРСР не оприлюднювалися.

Як відомо, 26 листопада в Україні відзначається День пам'яті жертв голодомору і політичних репресій.

У XX столітті Україна пережила три голодомори: 1921-1923 роки, 1932-1933, 1946-1947, однак другий був найбільш масовим і жорстоким.

За даними істориків, у 1932-33 роках жертвами голоду, що виник у результаті адміністративних заходів радянської влади, в Україні, за різними оцінками, стали від 7 до 10 млн. людей.

Це означає, що в ті роки Україна не дорахувалася від 10 до 25% свого населення, втрачаючи його по 25 тисяч осіб на день, по тисячі - щогодини, по 17 - щохвилини.

Науковці дійшли висновку, що тривалість життя українців у 1933 році у чоловіків складала 7,3 роки, а в жінок - 10,9 року. Наслідки 1930-х років, на думку експертів, Україна відчуває донині.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...