Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогаз" скоро втратить контроль над ринком

Середа, 2 серпня 2006, 10:45

Спільне підприємство "Нафтогаз України" і RosUkrEnergo – "Укргаз-енерго" одержало кредит "Райффайзенбанк Україна" і "Райффайзен Банк Аваль" у розмірі $110 мільйонів.

Кредит отриманий за ставкою Libor+3,05%, пише Комерсант-Україна.

У заяві УГЕ зазначається: "Компанія використовує залучені кошти винятково для закупівлі природного газу з метою його нагромадження в підземних сховищах газу України і постачання своїм споживачам протягом опалювального сезону 2006 і 2007 років".

Видання відзначає, що сам "Нафтогаз" одержує кредити на набагато менш вигідних умовах – Libor+5%.

Опитані "Комерсантом" експерти вважають, що різниця в розмірі процентної ставки пов'язана з великою кредиторською заборгованістю НАК і зниженням її кредитного рейтингу.

"Останній рік для "Нафтогазу" був дуже важким. Компанії кілька разів знижували кредитний рейтинг, і в НАК постійно ріс борг перед банками за газ",– відзначає аналітик інвесткомпанії "Альфа-Капітал" Володимир Дінул.

Експерти вважають, що нерівні умови кредитування призведуть до подальшої втрати контролю НАК над українським ринком газу.

"Залучаючи більш дешеві кредити, "Укргаз-энерго" одержить у "Нафтогазі" конкурентну перевагу в боротьбі за такий сегмент ринку, як теплокомуненерго",– заявив заступник генерального директора "Полтаваоблгаз" Павло Явтушенко.

"Уже під кінець року їхня частка на цьому ринку може вирости втроє і досягти 60 відсотків". Нагадаємо, що теплокомуненерго споживає 20 млрд. кубометрів газу в рік. Раніше в Кабміні заявляли про намір зобов'язати ТКЕ купувати газ з 100-процентною передоплатою", - відзначив експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...