Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тарасюку добре з Януковичем і він хоче "перегорнути сторінку"

Понеділок, 7 серпня 2006, 12:29

Міністр закордонних справ Борис Тарасюк упевнений, що до кінця року Україна стане членом Світової Організації Торгівлі.

Про це він заявив в інтерв’ю Радіо "Свобода".

За його словами, для цього восени нова Верховна Рада завершить ухвалення законодавчих актів з внутрішньої підготовки для вступу до цієї організації.

Те, що Україна має стати членом СОТ, вважає Тарасюк, між всіма політичними силами нової коаліції існує консенсус.

На запитання про те, яку країну насамперед мав би відвідати новий керівник уряду Віктор Янукович, міністр відповів:

"Першими мають бути візити до Москви, щоб поновити діалог і розпочати розв’язувати проблеми. Я також думаю (і вже ділився своїми рекомендаціями з прем’єром) щодо візитів до Брюсселя і Вашингтона. За погодженням з президентом, ця робота вже розпочалася".

Торкаючись українсько-російських взаємин, Тарасюк заявив, що не вважає ці взаємини занедбаними: "Просто в них була пауза, пов’язана з процесом формування нового уряду України".

Він також оптимістично налаштований щодо співпраці в газовій галузі з Росією. "В принципі, об’єктивно є підстави сподіватися, що новий уряд зможе домовитися й співпрацювати з Росією в питаннях поставок газу", - сказав міністр.

На запитання, чи й надалі посередником залишатиметься "Росукренерго", Тарасюк відповів: "Я не буду забігати наперед і говорити про деталі цих домовленостей. Думаю, що новий уряд буде дбати про забезпечення національних інтересів України".

Він також зазначив, що курси України до НАТО і ЄС та участь в ЄЕП є сумісними.

За словами Тарасюка, це випливає, зокрема, з Універсалу національної єдності.

"Цей Універсал можна назвати п’ятим Універсалом, оскільки за часів Української Народної Республіки було ухвалено чотири Універсали - засадничі документи, які визначали фундамент української державності на початку 20-го сторіччя", - сказав він.

На запитання про те, як почуває себе міністр в новому уряді, Тарасюк відповів: "Я нормально себе почуваю. Тут питання не емоцій, а змісту. Що стосується сфери, за яку я відповідаю, то тут я хочу наголосити: зовнішня політика як була, так і залишається в сфері президента. Керівництво зовнішньою політикою він здійснює через МЗС".

На запитання щодо фальсифікації президентських виборів, до якої був причетний і нинішній голова уряду, Тарасюк відповів:

"Я думаю, що президент і прем’єр погодилися перегорнути цю сторінку минулого і розпочати все з чистого аркуша. Саме так будуть сприймати це і в світі. Зрештою, головне - не заяви. Судити будуть по конкретних справах. А в цих справах буде відповідь на ставлення зовнішнього світу до нового уряду і до нового прем’єра".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування