Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політологи вирішили, що "Наша Україна" почала гру на 2011 рік

Вівторок, 17 жовтня 2006, 16:51

Після офіційного переходу фракції "Наша Україна" в опозицію, конфігурація сил в українському парламенті істотно не зміниться, вважають політологи.

"Де-факто "Наша Україна" завжди була в опозиції до Партії регіонів. Інша справа, що вона приречена коливатися між владою й опозицією, тому що є пропрезидентською політичною силою, і вона орієнтована на один з інститутів влади - на президента", - сказав в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" у вівторок керівник центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

За словами Фесенка, "Наша Україна" обрала тактику опозиції щодо уряду, але чи буде це стратегія фракції, ми довідаємося трохи пізніше".

Відповідаючи на питання про можливу співпрацю між БЮТ і "Нашою Україною" Фесенко відзначив, що "це буде дружба заклятих ворогів".

"Насправді "Наша Україна" і БЮТ змушені будуть співпрацювати в парламенті з окремих питань, можливо, спробують координувати свої дії, але насправді ці партії є конкурентами, вони борються за голоси тих самих виборців, тому об’єднуватися вони не будуть", - сказав політолог.

Щодо ймовірності складання повноважень почесного президента Народного союзу "Наша Україна" Віктора Ющенка політолог відзначив, що вгадати це зараз дуже складно.

"Зараз у відносинах між президентом і "Нашою Україною" склалася дуже суперечлива ситуація. З одного боку, президент розчарований "Нашою Україною"... З іншого, Ющенко не може повністю відмовитися від "Нашої України", йому треба, щоб його інтереси хтось представляв у парламенті, а іншої сили в нього нема", - відзначив Фесенко.

У свою чергу директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що "після офіційного переходу в опозицію фракції "Наша Україна" конфігурація політичних сил в Україні стане більш рельєфною".

За його словами, з одного боку, буде напівширока або вузька коаліція, що складається з трьох політичних сил, з іншого - два опозиційних блоки.

"Опозиція буде не тільки широкою, але й різною. На даному етапі "Нашій Україні" треба показати свою опозиційність і незалежність від БЮТ, і, навіть, президента. Вони починають нову гру на 2011 рік, на чергові парламентські вибори. Тому об’єднуватися з БЮТ їм не вигідно", - вважає Карасьов.

На питання, чи залишиться Ющенко почесним президентом НСНУ, Карасьов відзначив, що "скоріше так, ніж ні".

"Зараз президентові не вигідно відмовлятися від "Нашої України". У нього немає альтернативної політичної сили, яка б представляла його інтереси в парламенті ", - сказав політолог.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування