Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українці затято вибирають Росію і СНД

Четвер, 5 жовтня 2006, 15:19

Вибираючи один із трьох можливих шляхів розвитку України, майже половина (47,1%) опитаних віддає перевагу інтеграції з Росією і країнами СНД.

Такі дані соцопитування, проведеного центром "Софія" з 9 по 17 вересня.

Близько чверті (24,2%) респондентів вважає, що Україні варто спиратися тільки на власні ресурси і зміцнювати незалежність.

І тільки один з п'яти (20,5%) опитаних віддає перевагу інтеграції України із західними країнами.

Експерти відзначають, що в масовій свідомості склалося диференційоване уявлення про "Захід".

Як партнер для співробітництва розглядається, в основному, - Європа (ЄС) і набагато рідше – США. Ця обставина почасти пояснює розходження у ставленні українців до перспектив європейської інтеграції і північноатлантичної, відзначають експерти "Софії".

Більш половини (55,8%) опитаних у тій чи іншій мірі схвалюють курс на інтеграцію в ЄС.

Однак економічне співробітництво з Росією отримує більше прихильників. У цілому більш ніж дві третини (68,6%) опитаних у білішій чи меншій мірі позитивно ставляться до участі України в створенні ЄЕП з Росією, Білоруссю і Казахстаном.

З переліку можливих варіантів військово-політичного співробітництва, найбільше число опитаних (30,8%) віддають перевагу нейтралітету, думаючи, що Україна повинна бути позаблоковою країною і не вступати у військово-політичні союзи.

На підтримку ідеї створення нової системи європейської безпеки за участю Росії й України, але без США висловилося 12,2% респондентів.

Оцінюючи своєчасність вступу України в НАТО тільки один з десяти (10,3%) опитаних вказав, що це зробити "обов'язково потрібно, і якомога швидше".

У той же час, майже половина (44,8%) респондентів думає, що цього робити "не потрібно, ні за яких обставин". Інші опитані в різних формулюваннях схиляються до думки, що в даний момент такий крок несвоєчасний.

Практично три чверті (73,4%) опитаних – переконані, що ухвалювати рішення про вступ України до НАТО повинні українські громадяни на Всенародному референдумі.

У випадку проведення референдуму з питання вступу України в НАТО, за вступ у НАТО мають намір проголосувати 21,5% опитаних, а проти – майже дві третини (60,2%) респондентів, відзначають експерти.

Усього було опитано 2010 респондентів у віці від 18 років і більше. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування