Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Третьяков хоче прийняти ще одну Конституцію

Субота, 2 грудня 2006, 12:59

Член ради "Нашої України" Олександр Третьяков вважає можливим внесення нових змін до Конституції або прийняття нової Конституції у випадку скасування політреформи 2004 року.

У своїй статті, опублікованій у суботу в "Дзеркалі тижня", Третьяков підкреслив, що країну не можна ні на один день повертати в ситуацію 2004 року.

"Мені здається, що при достатній відповідальності і чесності українського політичного класу ми можемо заново внести до Конституції 1996 року зміни, які десь повторять зміни "чотирьох двійок" (закон № 2222-IV), або навіть прийняти нову редакцію Конституції. Але ми не можемо просто латати пробоїни, пробиті 8 грудня 2004 року в Основному Законі", - підкреслює він.

Третьяков пропонує визнати і залишити положення Конституції, що передають парламентові і парламентській більшості право обирати прем'єр-міністра. "Однак президент повинен мати ініціативу щодо подання кандидатури прем'єр-міністра", - вважає він.

Також, на думку Третьякова, глава держави повинен мати право формувати тимчасовий уряд у випадку дострокових парламентських виборів, а попередній уряд повинен відправлятися у відставку слідом за розпуском парламенту.

Він вважає за необхідне надати прем'єру право самостійно формувати склад уряду. "В українських реаліях вважаю дуже важливим положення, що дозволяє парламентові висловлювати недовіру тільки Кабінетові міністрів у цілому", - пише також він.

На думку Третьякова, за узгодженням із президентом повинні призначатися кандидатури міністрів внутрішніх справ, оборони, іноземних справ, юстиції, а також глави СБУ, і президент повинен одержати право звільняти їх своїм рішенням.

Президент, вважає Третьяков, повинен призначати і звільняти глав місцевих держадміністрацій, а також керівників Фонду держмайна, Антимонопольного комітету і Держкомітету з питань телебачення і радіомовлення за згодою Верховної Ради.

Також, на думку Третьякова, необхідно чітко визначити підстави для правової процедури імпічменту президента.

Він підкреслює, що рішення Конституційного суду жодним чином не змінить і не поставить під сумнів результати голосування на парламентських виборах.

Третьяков пропонує "не чекати рішення суду" про законність змін до Конституції. "Недосконалість Конституції уже видна і політикам, і суспільству...Не сумніваюся, що таку позицію громадян підтвердить будь-який референдум", - пише він.

На думку Третьякова, Верховній Раді і політичним силам варто прислухатися до ініціативи президента щодо створення Конституційної комісії для розробки змін до Конституції.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
Усі новини...