Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович розповів американцям, що Росія не знає, куди дівати свій газ

Понеділок, 4 грудня 2006, 18:03

Прем'єр Віктор Янукович заявляє, що розглядає Росію "значно ширше, ніж ринок збуту", і виступає за прагматичні підходи європейської інтеграції України.

"Я розглядаю Росію значно ширше, ніж просто ринок для наших товарів і постачальника енергоносіїв. Я роблю це, з огляду на цілий комплекс факторів - історичних, культурних, сімейних, а також геополітичних", - сказав Янукович, виступаючи в понеділок у Вашингтоні в центрі стратегічних і міжнародних досліджень.

Прем'єр відзначив, що україно-російська співпраця повинна бути співпрацею "рівноправних партнерів виходячи з власних національних інтересів і пріоритетів, насамперед економічних".

За словами Януковича, Кабінет міністрів вирішив внести "прагматичні акценти" у пріоритети української зовнішньої політики - інтеграції в ЄС.

"Мій уряд реалістично оцінює сформовану ситуацію і вважає, що форсування питання щодо членства, загострення полеміки на цю тему не зрушить справи з місця ні на йоту і підсилить позицію євроскептиків", - підкреслив прем'єр.

Він відзначив необхідність найближчим часом зосередитися на "конкретних справах", зокрема, переговорах з формування зони вільної торгівлі з ЄС після вступу України до СОТ, на питаннях енергетичної співпраці.

"Сподіваюся, що за час мого прем'єрства ми впритул наблизимося до переговорів про вступ України до ЄС, а може і почнемо їх", - сказав Янукович.

Говорячи про ситуацію з постачанням російського газу в Україну, прем'єр відзначив, що пріоритетом уряду в цьому питанні є диверсифікованість постачань енергоносіїв.

"І ми працюємо, щоб у найближчому майбутньому ми мали ще одне окреме джерело постачань енергоносіїв в Україну і європейські країни з прикаспійського басейну. Це окремий проект. У числі цього проекту є і проект Одеса-Броди-Плоцьк-Гданьск", - сказав Янукович.

Він відзначив, що на сьогоднішній день не існує жодних перешкод для постачань енергоносіїв в Україну і ЄС з Росії.

"Росії їх просто нікуди просто подіти", - підкреслив прем'єр, додавши, що Росія зацікавлена у збільшенні обсягів постачань газу в Європу.

Він також висловився за об'єднання зусиль експортерів, транзитерів та імпортерів газу для забезпечення стабільних і передбачуваних постачань у Європу.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування