Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гайдук застав європейців у теплій ванні

Понеділок, 5 лютого 2007, 11:38

Якщо Євросоюз буде розглядати Україну як партнера у переговорах про постачання енергоносіїв, тоді можна буде говорити про її зацікавленість у гарантіях таких поставок.

Про це в інтерв'ю журналу "Профіль" заявив секретар Ради нацбезпеки й оборони Віталій Гайдук.

"Потрібно відповісти на запитання: як саме бачать у Європі Україну в ролі транзитної держави? Чи сприймають нас як партнерів і учасників процесу гармонізації відносин між постачальниками і споживачами газу або ж не бачать нас партнерами?", - зазначив Гайдук.

"Поки що відповіді немає. Немає відчуття, що Європейський союз усвідомив, що організувати відносини можна тільки з урахуванням інтересів транзитних держав. Що договори - окремо з державами Євросоюзу або між ЄС у цілому і компанією "Газпром" - повинні припускати три сторони, які беруть участь в обговоренні проблем", - додав він.

На думку Гайдука, "тоді можна буде говорити про те, що якщо ми партнери, то зацікавлені в тому, щоб гарантувати забезпечення газу, надати частину своїх сховищ або добудувати нові".

"Ми порушили питання: якщо ЄС буде підписувати з росіянами відповідний договір, то чи бачите ви нас партнерами? І якщо відповідь вгадується така, що ми поки що вас партнерами не бачимо, нам варто багато про що замислитися", - вважає секретар РНБО.

На його думку, "європейці ще не відчули на собі, що значить раптове підвищення цін на газ".

"Схоже, багато хто з них воліють думати, що газ може стати на 100 доларів дорожче тільки де-небудь в Україні, у Молдові, у Білорусії, але не в них. Так, ніби-то вони знаходяться в теплій ванні з хвойним екстрактом. А реальність набагато жорсткіша", - зауважив Гайдук.

Щодо енергобезпеки України секретар РНБО повідомив, що "у нас не так багато шляхів для вирішення проблеми".

"З одного боку, це питання диверсифікованості енергетичних ресурсів, однак більш важливим для нас постає питання енергозбереження, різкого скорочення споживання енергетичних ресурсів", - пояснив він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування