Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутати збираються розсекретити ЗМІ

Середа, 7 лютого 2007, 14:24

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект, який зобов’язує телерадіоорганізації та інформаційні агентства публікувати списки своїх власників або співвласників.

За таке рішення у середу проголосувало 411 депутатів.

Законопроект передбачає зміни до законів "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні", "Про телебачення і радіомовлення", "Про інформаційні агентства" і "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення".

Згідно з проектом закону, телерадіоорганізації мають подавати відомості про засновника (співзасновників), власника (співвласників) телерадіоорганізації та пов’язаних осіб і відомості про розподіл часток статутного фонду.

Акціонерне товариство має подавати список акціонерів, які володіють пакетами акцій у розмірі понад 25 відсотків.

Телерадіоорганізація також зобов’язана щороку до 31 березня оприлюднювати звіт про результати своєї діяльності за попередній рік з обов’язковим зазначенням відомостей про джерела фінансування телерадіоорганізації, а також про зміну засновника (співзасновників) або власника (співвласників), розподілу часток її статутного фонду або зміну акціонерів, які володіють пакетами акцій у розмірі понад 25 відсотків, керівника, складу виконавчого та наглядового органів.

Згідно з законопроектом, телерадіоорганізація може оприлюднювати зазначений звіт як у друкованих та електронних засобах масової інформації, так і на власному веб-сайті.

Водночас законопроект передбачає заборону створення і діяльність телерадіоорганізації, у статутному фонді якої іноземні інвестиції становлять понад 35 відсотків, або якщо засновником (співзасновниками), власником (співвласниками) якої є нерезидент, зареєстрований в одній із офшорних зон.

Також законопроектом визначається, що Антимонопольний комітет здійснює контроль за додержанням суб’єктами діяльності друкованих ЗМІ законодавства про захист економічної конкуренції та недопущення ними недобросовісної конкуренції.

Крім того, законопроектом передбачено внесення змін до закону про інформагентства, згідно з якими вихідні дані продукції інформагентств мають бути доповнені відомостями щодо їх засновника (співзасновників).

Як сказано у пояснювальній записці до законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації", його розроблено з метою внесення до законодавства України положень, які гарантуватимуть забезпечення прозорості власності засобів масової інформації.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
Усі новини...