Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія запросила Україну разом збагачувати уран

Середа, 7 лютого 2007, 17:19

Росія запросила Україну до участі в проекті створення міжнародного центру зі збагачення урану в Ангарську (Росія).

Про це повідомив перший віце-президент з економічної політики і корпоративного розвитку національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом", оператора атомних електростанцій України, Микита Константінов.

"Центр зі збагачення урану створюється в Ангарську, і наші казахські колеги вже увійшли в це спільне підприємство. Туди ж запрошена Україна. Чи вступить Україна - це питання ще не вирішене", - сказав менеджер "Енергоатому" на брифінгу в Києві в середу.

Коментуючи створення державного концерну "Укратомпром", Константінов зазначив, що Україна створює незамкнутий цикл з виробництва ядерного палива для атомних електростанцій - без стадій збагачення урану і переробки відпрацьованого палива.

"Ми не ведемо мову про замкнутий ядерно-паливний цикл", - сказав він.

"Укратомпром", за словами Константінова, буде займатися видобутком уранової руди, її переробкою, виробництвом цирконію й окремих елементів тепловиділяючих зборок на виробничих потужностях українських підприємств.

"От це ті конкретні проекти з усього ядерно-паливного циклу, які ми розглядаємо", - пояснив перший віце-президент "Енергоатома".

Як відомо, Росія і Казахстан у жовтні 2006 року створили в Ангарську спільне підприємство "Центр зі збагачення урану", яке займеться збагаченням казахського урану на потужності базового російського підприємства - "Ангарський електролізний хімічний комбінат".

Росатом планує вже у 2007 році створити в Ангарську перший у світі міжнародний центр зі збагачення урану.

Уряд України в грудні 2006 року ухвалив постанову про створення концерну "Укратомпром", що об'єднає "Енергоатом" і підприємства атомно-промислового комплексу країни. Кабінет міністрів наділив "Енергоатом" повноваженнями з керування новим об'єднанням.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...