Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Американці пояснили, що Україні буде добре від ПРО

Субота, 17 березня 2007, 13:05

Потенційне розміщення елементів ПРО в Польщі і Чехії не може становити загрозу для безпеки України.

Про це заявив директор Агентства США з протиракетної оборони генерал-лейтенант Генрі Оберінг в інтерв’ю "Дзеркалу тижня", опублікованому в суботу.

"Я не бачу, яким чином потенційне розміщення елементів ПРО в Польщі і Чехії може становити загрозу для безпеки України. Швидше навпаки: цінність володіння балістичними ракетами в очах іранців зменшиться, якщо Сполучені Штати і країни Європи зможуть продемонструвати солідарність і виробити спільну позицію", - зазначив він.

Коментуючи версію про завдання Україні шкоди у випадку падіння на її територію уламків ракет, Оберінг підкреслив: "Ми не вважаємо, що уламки становлять проблему".

За його словами, вже багато років США проводять випробування у південній частині Тихого океану і можуть досить точно прогнозувати, якого виду уламки утворяться в результаті перехоплення ракет.

"За нашими підрахунками, імовірність травмування людей на землі (залежно від густоти населення регіону) коливається від одного шансу на тисячу до одного на два мільйони. Якщо ж перехоплювач не влучить у ціль, то його ударна частина не зможе знову ввійти в атмосферу: вона розпадеться і згорить", - підкреслив Оберінг.

Водночас, за його словами, більшу небезпеку для України становлять можливі атаки з боку Ірану. "Навіть якщо при запуску ракет з Ірану ціллю буде не Україна, а Сполучені Штати, не всі вони долетять до США: напевно виникнуть якісь технічні проблеми, що може призвести до їх падіння. Тому навіть із цього погляду ми вважаємо, що й для України буде краще, якщо ми будемо готові ліквідувати ці ракети перехопленням", - зазначив він.

Оберінг підкреслив, що США не зверталися до України з проханням розмістити на своїй території елементи ПРО, але розглядають можливість наукового співробітництва та обміну технологіями.

"Можна знайти способи обміну певними знаннями, певними технологіями і при цьому не заходити в район розміщення об’єктів протиракетної оборони. Я кажу про співробітництво між Україною та Сполученими Штатами саме у промисловій сфері", - зазначив він.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування