Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко допоможе коаліції відправити Ющенка на вибори?

Понеділок, 30 квітня 2007, 17:49

Лідер опозиційного блоку БЮТ Юлія Тимошенко може підтримати ухвалену в понеділок постанову Верховної Ради про одночасні дострокові вибори президента й парламенту України.

Таку думку висловив російському агентству РИА Новости в понеділок директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.
На його думку, "ця постанова має не правовий, а політичний характер".

"Постановою передбачається згода на дострокові вибори. Це свідчення того, що, психологічно політична еліта України готова до дострокових виборів. Правда, на здвоєні вибори парламенту й президента", - відзначив Карасьов.

Він також вважає, що дана постанова "є сигналом президенту, що якщо він буде наполягати на дострокових виборах у парламент, то нехай тоді буде готовий і до дострокових президентських виборів".

"Ця умова, досить складна для президента, висувається політичними силами, які стоять за парламентсько-урядовою коаліцією. 300 голосів, для того щоб внести зміни в конституцію в парламентсько-урядовій коаліції звісно немає, але чому б цю постанову не розглядати як своєрідну пропозицію для Юліиї Тимошенко", - думає експерт.

"Якщо дострокові парламентські вибори будуть відкладатися, то, підготувавшись до президентських виборів, підсиливши свої політичні позиції, антикризова коаліція й Віктор Янукович можуть піти на дострокові парламентські вибори, заручатись підтримкою Юлії Тимошенко, якій сьогодні теж необхідні дострокові вибори", - вважає він.

На думку Карасьова, постанову можна розцінювати як "своєрідну умову-погрозу Віктору Ющенку, і умову-пропозицію Юлії Тимошенко".

"Якщо Ющенко буде вагатися з приводу ідеї одночасності парламентських і президентських виборів, то Тимошенко, зацікавлена в проведенні будь-яких дострокових виборів, може підтримати цю ініціативу", - підкреслив політолог.

В свою чергу, політолог Олексій Гарань вважає, що парламентська більшість рішення про одночасні вибори президента і народних депутатів використає для подальших політичних торгів.

Водночас, на його думку ця постанова не має жодних юридичних наслідків, повідомляє "5 канал".

"Виходячи з українського законодавства, на даний момент Верховна Рада, починаючи з другого квітня є нелегітимною, принаймні до того, коли буде рішення Конституційного суду, а отже невправі приймати рішення, " - зазначив експерт.

Як відомо, президент Віктор Ющенко 26 квітня підписав другий указ про розпуск парламенту й призначення дострокових виборів, але вже не на 27 травня, як було в першому указі, а на 24 червня.

У понеділок, 30 квітня, Верховна Рада прийняла постанову про проведення одночасних дострокових виборів президента й парламенту в строк не пізніше 9 грудня 2007 року. Для цього також пропонується внести зміни в Конституцію, для чого необхідно не менш 300 голосів депутатів.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування