Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко обвалив фондовий ринок

Середа, 4 квітня 2007, 11:33

Указ про розпуск парламенту, ухвалений президентом Віктором Ющенком 2 квітня, викликав падіння акцій на фондовій біржі ПФТС.

У 11:00 у вівторок котирування найбільш ліквідних паперів – "блакитних фішок" – знизилися на 10-20%, а за підсумками всього дня – майже на 7%, повідомляє "Дело".

У першу чергу, постраждали акції енергокомпаній та меткомбінатів. Зокрема ціна покупки (BID) паперів "Донбасенерго" за підсумками вівторка знизилася більш ніж на 10%, "Київенерго" – майже на 14%, Нижньодніпровського трубопрокатного заводу – майже на 15%. Тобто впали в ціні в основному акції першого рівня лістингу.

"Папери другого і третього ешелону багато в чому здешевились через те, що вранці, до відкриття торгів, брокери просто зняли котирування", - пояснює начальник аналітичного департаменту інвестгрупи "Універ Капітал" Олег Вдович.

За його словами, через це різниця між ціною купівлі і продажу акцій збільшилася, "що й призвело до нібито падіння вартості паперів".

Різниця між ціною купівлі й ціною продажу (спред) "блакитних фішок" – акцій Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча, "Азовсталі", "Мотор-Січі" та ін. – у середньому збільшилася у вівторок до 350-400%, а спред за паперами "Укрсоцбанку" взагалі склав майже 1000%.

"У першій половині дня торговці скидали акції... Однак потім котирування пішли вгору – ціни виросли на 5-7%, і тепер можна зафіксувати прибуток", - відзначив Вдович.

На його думку, не варто перебільшувати різкість падіння на фондовому ринку, тому що реальна криза почнеться, якщо з ринку почнуть іти великі іноземні інвестори. "Тоді ми упадемо дуже глибоко", - заявив експерт.

У той же час, за словами директора компанії "Кінто, лтд." Сергія Черненка, поки іноземні інвестори не зацікавлені залишати вітчизняний фондовий ринок. "Навпаки, наскільки я знаю, зараз вони дали указівку своїм українським брокерам у випадку падіння ПФТС на 10-15% скуповувати папери за низькими цінами", - заспокоює він.

За оцінкою Черненка, перелом на ПФТС під час торговельної сесії у вівторок логічний. "Брокери зрозуміли, що рішення президента можна сприймати і позитивно, а на таких новинах, паніці – щось дешево прикупляти", - пояснює він.

У той же час, подальший розвиток на вітчизняному фондовому ринку невизначений.

За словами Вдовича, ПФТС поки будуть властиві різкі коливання через слабкопрогнозовну розв'язку політичних подій.

Однак Черненко вважає, що коливання будуть "якщо в країні відбудеться щось вже дуже серйозне – наприклад, введуть війська".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування