Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко звільнив суддів, бо Конституція головніша за закон

П'ятниця, 4 травня 2007, 16:45

Народний депутат V скликання від "Нашої України" Юрій Ключковський вважає, що президент має право звільняти і призначати суддів Конституційного суду.

"Дії президента щодо звільнення і призначення суддів КС є цілком законними і конституційними", - цитує Ключковського прес-служба партії.

За його словами, відповідно до Конституції, президент має право звільняти за порушення присяги суддів КС, а у випадку, коли з’являється вакансія у КС, президент зобов’язаний своїм указом призначити на вакантну посаду суддю КС.

"Як відомо, відповідно до Конституції президент призначає своїм указом третину складу КС – 6 суддів. У статті 126 Конституції зазначено, що судді КС звільняються з посади тим самим органом, який їх призначив або обрав. Однак, як виявилося, в законі про КС написано, що повноваження суддів КС припиняє ВР", - констатував він.

"Таким чином, законом про Конституційний суд на Верховну Раду покладено більше повноважень, ніж Конституцією України. Це суперечить Конституції України. Тобто виникає колізія з Конституцією у законі про КС", - зазначив Ключковський.

"Але ясна річ, для всіх це зрозуміло, що норми Конституції є нормами прямої дії і мають пріоритет порівняно з нормами закону", - наголосив Ключковський.

"Тому, безумовно, президент має право звільняти за порушення присяги суддів КС". – переконаний Ключковський.

"Інша справа, що процедура цього не встановлена. Проте це не означає, що президент не може реалізувати свого повноваження у той спосіб, який він бачить на виконання норми Конституції України", - підкреслив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування