Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Верховний Суд вимагає незалежності

П'ятниця, 8 червня 2007, 12:44

Пленум Верховного Суду ініціює надання більшої незалежності судовій владі.

Про це сказано в проекті постанови "Про незалежність судової влади", прийнятому за основу на пленумі Верховного Суду в п'ятницю, повідомляють "Українські новини".

За словами доповідача за цим проектом постанови судді Івана Шицького, судова влада перебуває під загрозою.

"Існують випадки притягнення суддів до відповідальності, а також звільнення суддів і призначення суддів за політичними критеріями", - сказав Шицький.

За його словами, судові рішення повинні опиратися на Конституцію, а судді зобов'язані бути самостійними й незалежними.

"Відповідальність не виключена ні матеріальна, ні кримінальна", - зазначив Шицький.

За проектом постанови, судам потрібно у своїй роботі виходити з того, що статус суддів визначається виключно Конституцією й законами.

"При визначенні юридичної сили законів й інших нормативно-правових актів, суди повинні керуватися Конституцією як актом прямої дії, а тому постанова Верховної Ради й інші нормативно-правові акти, якими визначаються питання судоустрою, судочинства і статусу суддів, у тому числі щодо встановлення порядку призначення суддів на адміністративні посади і їх звільнення, визначення строку повноважень, не підлягають застосуванню як такі, що суперечать Конституції", - сказано в проекті постанови.

У проекті також зазначається, що недоторканність судді, у разі порушення проти нього кримінальної справи, полягає у тому, що суддя не може без згоди Верховної Ради бути арештований чи затриманий.

Цим проектом постанови пропонується змінити чинну постанову Верховного Суду "Про застосування законодавства, що забезпечує незалежність суддів".

Як повідомлялось раніше, заступник голови Вищої ради юстиції Микола Шелест побоюється порушення Конституції з боку ради.

За його словами, у ситуації політичної кризи зараз на суддів чиниться тиск і здійснюється шантаж.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування