Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Слідом за Європарламентом подарунок Україні зробить і Рада ЄС?

П'ятниця, 13 липня 2007, 17:09

Депутат Європейського парламенту, член делегації зі співпраці з Україною, колишній прем'єр Польщі Єжи Бузек упевнений, що слідом за Європарламентом перспективу членства в Євросоюзі Києву нададуть і Єврокомісія і Рада ЄС.

Про це Бузек заявив у п'ятницю в Брюсселі в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна", коментуючи проголосовані в четвер у Страсбурзі рекомендації Раді ЄС і Єврокомісії до мандату на переговори про нову поглиблену угоду між Україною і ЄС.

Разом з тим, на його думку, тільки від строгої імплементації реформ і створення з цією метою широкого політичного консенсусу, а також від майбутніх дострокових парламентських виборів залежить реальна інтеграція України в ЄС.

Говорячи про проголосований документ, європейський депутат виділив три важливі задекларовані щодо України моменти: майбутня угода повинна бути угодою про асоціацію, Києву повинні бути надані європейська перспектива і можливість членства.

"Важливо, що в цьому документі є положення, що говорить про те, що наш новий формат відносин повинен вийти за рамки угоди про партнерство і співпрацю, яка працює зараз, і позначити амбіційні реформи порядку денного України, що повинні привести наші переговори до угоди про асоціацію і надати Україні європейську перспективу і можливість членства в ЄС. Це заявлено дуже чітко", - зазначив він.

Бузек висловив надію, що слідом за Європейським парламентом європейську перспективу Україні нададуть й інші європейські інституції, не дивлячись на те, що проголосований документ носить рекомендаційний характер.

"Так, я дуже в це вірю. За неї проголосувала грандіозна більшість, голоси навіть не підраховували. Може, тільки 10% депутатів були проти або утрималися - це фантастичний результат. Це значить, що це - дуже сильний документ і Єврокомісія, Рада ЄС повинні взяти її до уваги", - сказав європарламентар.

Разом з тим, політик звернув увагу на те, що в ухваленому документі мова йде про строгу імплементацію реформ і створення для цього широкого політичного консенсусу.

"Ми також говоримо, що українські лідери дали зобов'язання дотримуватися принципів свобод, ринкової економіки, прав людини, демократії, і ми хочемо, щоб Україна виконала ці очікування, а також боролася з корупцією. Це дуже важливо", - підкреслив він.

Євродепутат також вважає, що ухвалений документ може справити "сильний вплив і підтримку" щодо переговорів між Україною і ЄС по новій поглибленій угоді.

"Це була перша заява про те, що переговори про нову угоду повинні привести до економічної інтеграції України з ЄС і поглиблення політичної співпраці. Я впевнений, що це буде взято до уваги Комісією і Радою ЄС", - підкреслив Бузек.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування