Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Не всі політологи дають 100% Тимошенко

Середа, 17 жовтня 2007, 08:53

Політолог Віктор Небоженко вважає, що демократичні сили повинні були починати переговори з майбутнього Верховної Ради.

"Їм взагалі не варто було чіпати питання про те, хто буде прем`єр-міністром. Спочатку потрібно було домовитися про те, як вони бачать майбутнє Верховної Ради. А після того, як виберуть всі керівні органи Верховної Ради, потрібно було виходити на наступний договір – договір про коаліцію", - зазначив він.

"Починати з найсолодшого – розділу виконавчої влади і фінансових потоків – це погана традиція, яка починає формуватися в українській політиці, - переконаний Небоженко, слова якого наводить УНІАН.

Він також висловив думку, що парафування угоди між БЮТ та НУ-НС про створення коаліції тільки перший документ. "Це, швидше, договір про наміри або про розбіжності, ніж про коаліцію", - додав він.

Водночас політолог Дмитро Видрін вважає, що дотримання угод гарантується не їх підписанням, а рядом інших факторів.

"Я звик спиратися на досвід і прецеденти. Український досвід засвідчує, що з десяти підписаних угод реалізуються лише 1-2. Відповідно 80-90% угод випадає в осад. У нас угоди тримаються не за рахунок підписантів, а за рахунок або грошей, або згідно з великим бажанням, або за рахунок зовнішньополітичних факторів. Якщо ці фактори спрацюють, то вірогідність існує", - сказав Видрін.

У свою чергу інший політолог Володимир Малинкович вважає, що "помаранчеві" створять коаліцію, і Тимошенко очолить уряд.

"Так. Думаю, що буде уряд на чолі з Тимошенко. Ситуація зараз докорінно відрізняється від тієї, яка була у 2005 році, коли "помаранчеві" виступали єдино силою. Сьогодні це дві різні політичні сили, об`єднані ситуативно. І, більше того, Тимошенко зараз має набагато більшу вагу, ніж Ющенко. Тому Ющенко не зможе відмовити Тимошенко", - сказав експерт.

На думку політолога Вадима Карасьова, давати стовідсоткові гарантії того, що уряд очолить лідер БЮТ, поки що ризиковано.

Водночас, вважає він, НУ-НС і БЮТ цілком органічно заповнюють дві основні кадрові клітинки майбутньої коаліції. І жодного третього зайвого тут не виникає.

Тому, швидше за все, коаліція відбудеться, і процес її завершення ознаменується результативним голосуванням по посаді спікера і по посаді прем’єра, зазначив Карасьов.

При цьому він зауважив, що "легкого життя для цієї коаліції не буде".

"Проблема цієї коаліції не в тому, щоб її створити, а в тому, що потім робити з цим "коаліційним щастям". Запасу в 3-4 депутатських мандати буде дуже мало для того, щоб почувати себе в повній парламентській коаліційній безпеці", - наголосив він.

"Тим більше, якщо Партія регіонів не буде давати жодних гарантій про ненапад і обере наступальний, атакуючий опозиційний стиль. Це може стати бар’єром для демонстрації коаліційної ефективності. Але це вже стосується процесу функціонування, а не формування коаліції", - додав він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування