Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка розповіли, хто кому винен за газ

Вівторок, 9 жовтня 2007, 11:15

Заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак розповів про структуру боргу перед російським "Газпромом".

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Дело", опублікованому у вівторок.

"Ми зараз запросили офіційну інформацію у органів виконавчої влади, Кабінету Міністрів, Міністерства палива й енергетики, НАК "Нафтогаз" щоб це дізнатися", - сказав він.

"З того, що відомо з оперативних джерел, структура боргу така: 700 мільйонів доларів — це заборгованість НАК "Нафтогаз" перед "УкрГаз-Енерго", ще 300 мільйонів доларів заборгованість "УкрГаз-Енерго" перед "РосУкрЕнерго", - розповів Шлапак.

"І 300 мільйонів доларів — заборгованість "РосУкрЕнерго" перед "Газекспортом", - додав він.

"Я можу говорити лише про заборгованість перед "УкрГаз-Енерго". Її природа, на жаль, в нестопроцентій оплаті за газ споживачами. Зокрема, заборгованість теплокомуненерго на сьогодні — близько 500 мільйонів доларів", - сказав він.

Також Шлапак висловив побоювання, що "фінансовий стан НАК "Нафтогаз" може не витримати того бюджетного тиску, який на нього покладено".

"Уряд не повернув компанії близько трьох мільярдів гривень заборгованості за різницю в цінах, запропонувавши провести взаємозалік за боргами НАК "Нафтогаз" за бюджетними платежами минулих років. НАК так і не зміг отримати від "УкрГаз-Енерго" понад 400 мільйонів гривень дивідендів за минулий рік", - пояснив він.

Шлапак також підкреслив, що на переговорах з Росією Україна обстоюватиме "повернення до міждержавного контролю ситуації з газом, друге — повернення до прямих стосунків "Газпрому" і НАК "Нафтогазу України".

"Третє стосується прогнозованості і зрозумілості цінових аспектів у плані ціни на газ, так і в питанні ціни за наші послуги. У цих переговорах ми залежим від російської сторони, оскільки підписані довгострокові контракти з "Газекспортом". Тільки російська сторона може ініціювати їхній перегляд", - пояснив Шлапак.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування