Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Дніпроенерго" та інші влетіли майже на мільйон

Четвер, 1 листопада 2007, 12:24

Антимонопольний комітет України оштрафував членів оптового ринку енергетичного вугілля за антиконкурентні узгоджені дії на суму близько 900 тисяч гривень.

Серед них енергогенеруючі компанії - ВАТ "Дніпроенерго", ВАТ "Західенерго", ВАТ "Центренерго" та ВАТ "Донбасенерго" на 650 тис. грн. та 32 вуглевидобувні компанії - на 264,5 тис. грн. загалом.

Зазначені суб'єкти уклали антиконкурентну угоду, яка стосувалася розподілу джерел постачання вугілля, розподілу продукції за асортиментом, розподілу обсягів її реалізації чи придбання, повідомляє прес-служба відомства.

Також угода передбачала встановлення єдиних цін на закупівлю енергогенеруючими компаніями продукції у вуглевидобувних підприємств.

Реалізація цієї угоди фактично призвела до монополізації ринку енергетичного вугілля. Адже узгоджена поведінка компаній охопила майже 80% ринку та створила умови для підвищення ціни на дану продукцію, зазначають в комітеті.

Як наслідок, електрогенеруючі компанії позбавили себе можливості самостійно обирати постачальників і умови поставок сировини, а вуглевидобувні - вільно виходити на ринок.

"Намагання компаній вирішити нагальні проблеми ринку енергетичного вугілля призвели до його монополізації. Як і в більшості подібних випадків, це стало наслідком того, що профільне міністерство вчасно не вжило потрібних заходів для належного правового регулювання галузі", - зазначив голова АМК Олексій Костусєв.

"Проте сьогодні вже досягнуто порозуміння з міністерством, і ми сподіваємося на його активну позицію у вирішенні цього питання", – додав він.

Зі свого боку, вуглевидобувні підприємства визнали порушення та зобов'язалися сплатити штраф до державного бюджету.

Натомість три з енергогенеруючих компаній не погодилися з висновками розслідування. Позиції сторін комітет врахував, застосовуючи санкції під час засідання у четвер.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування