Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Азарова відбиваються від нападок соратника Тимошенко

Понеділок, 12 листопада 2007, 10:14

Міністерство фінансів заперечує негативний вплив зовнішніх позик, які залучаються урядом, на динаміку інфляції в країні.

Про це повідомляють Українські новини із посиланням на прес-службу міністерства.

Така реакція Мінфіну - наслідок заяв екс-міністра фінансів Віктора Пинзеника, який пов'язує зростання цін на внутрішньому споживчому ринку з політикою уряду на ринку зовнішніх позик.

Однак Мінфін заявляє, що діючий уряд здійснює позики в тому обсязі, який необхідний для обслуговування зовнішнього боргу.

"Тобто, сьогоднішніми, більш дешевими для держави позиками, Україна оплачує більш дорогі борги попередніх років", - зазначає прес-служба міністерства.

Так, з початку поточного року, відповідно до закону про держбюджет-2007, було залучено на зовнішніх ринках 2 525 млн. гривень (в еквіваленті), або 42,1% річного плану.

При цьому на обслуговування й погашення зовнішніх позик з бюджету було витрачено 5 416,2 млн. гривень, а це каже про те, що на внутрішній ринок позики не потрапили, зауважується у повідомленні.

"Дії уряду з обслуговування державного боргу ніяк не могли відобразитися на збільшенні пропозиції грошей на внутрішньому ринку, а так, і на інфляційних процесах", - наголошує міністерство.

Мінфін вважає, що 2,5 млрд. гривень, які залучила Україна, у принципі не можуть стати будь-яким помітним фактором для збільшення цін.

За офіційним даними, за 9 місяців поточного року обсяг коштів, які одержали громадяни України з держбюджету, Пенсійного фонду й у вигляді споживчих кредитів банків (без врахування виплат у приватному секторі економіки) становили понад 245 млрд. гривень.

Тому згадані 2,5 млрд. гривень - це близько 1% від цієї суми, що не може реально вплинути на інфляційні процеси.

Як відомо, Мінекономіки пов'язує інфляцію 11,7% у січні-жовтні зі збігом негативних зовнішніх і внутрішніх факторів. У жовтні інфляція становила 2,9%, у січні-жовтні - 11,7%. В 2006 році інфляція становила 11,6%, в 2005 році - 10,3%.

У червні нинішнього року Україна продала іноземним інвесторам п'ятирічні єврооблігації на суму 500 млн. доларів, а в листопаді - ще один випуск паперів на суму 700 млн. доларів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування