Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екс-керівник "Нафтогазу" визначив "політичну складову" газового питання

Четвер, 29 листопада 2007, 10:19

Екс-керівник НАК "Нафтогаз України" Олексій Івченко вважає, що Росія погодилася більше платити за газ Туркменістану і "тисне на Україну, аби домогтися нашої газотранспортної системи".

Про це йдеться в його коментарі, опублікованому на сторінках газети "Дело".

"В цей же час українські очільники докладають усіх зусиль, аби здати Росії нашу газотранспортну систему за борги", - упевнений Івченко, нагадуючи історію з боргом за газ у 2 мільярди доларів.

"Туркменський газ росіянам не потрібен, бо вистачає свого. Підвищення відчуватиме Україна", - заявляє він, наголошуючи, що "на жаль, у нас відсутні двосторонні переговори у газовій сфері між Україною і Росією, нашою країною і Туркменістаном".

На переконання Івченка, "переговорники як з української, так і з російської сторін діють тільки у російських національних інтересах".

Водночас, колишній голова "Нафтогазу України" заявляє, що "абсолютно не є фактом, що ціна на наступний рік буде 160 доларів".

"Можливо, вона становитиме 180, а може, й більше. Ціну підвищать, але транзитна ставка не зміниться. Коефіцієнт ставки 1,6 за ціною на газ у 95 доларів дозволяв нам за рахунок послуг транзиту задовольняти свої інтереси, тобто купувати весь обсяг газу. Зараз же цього замало. Ціну підвищують, коефіцієнт незмінний", - зазначає Івченко.

"В тому, що поки не називають ціну на наступний рік, є й політична складова. Чекають, якими будуть коаліція та уряд", - додає він.

"Умовно, якщо залишиться нинішній уряд, ціна буде 160-170 доларів. І представлять це як велику заслугу й досягнення українських переговірників. Якщо буде інший уряд, назвуть ціну 180 або 200 доларів. І скажуть, що не вміють домовлятися", - упевнений Івченко.

Екс-голова "Нафтогазу" зазначив, що якщо минулого року були протести, зокрема з боку металургів та хіміків, "проти ціни у 95 доларів за тисячу кубічних метрів - мовляв, ціна для української промисловості не підйомна", то тепер усі "мовчать".

"Виявляється, що підйомна (ціна) й 130 доларів, і 160 чи 180 доларів. Напевно, у них такий запас прибутковості, що вони потягнуть і 200, і 230", - припустив він.

Івченко також висловив жаль з приводу того, що уряд уже оголосив, що наступного року ціна на газ для громадян зросте на 20-30%.

"Я думаю, що в цих межах ціна й підніметься. Хоча об’єктивних факторів для цього підняття немає", - зазначив екс-керівник "Нафтогазу".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування