Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія створила Україні головний біль на три роки вперед

П'ятниця, 9 листопада 2007, 11:34

Головною неурегульованою позицією переговорів України з "Газпромом" стало питання ціни на газ після 2010 року, коли минає термін дії підписаного 4 січня 2006 року угоди про врегулювання відносин у газовій сфері.

Про це розповіло джерело в українській делегації переговорів, що відбулися в четвер у Москві між міністром палива й енергетики України Юрієм Бойком і головою правління ВАТ "Газпром" Олексієм Міллером, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Співрозмовник відзначив, що формування ціни на газ для України в 2008-2010 роках, на які поширюється дія зазначеної угоди, "практично не викликали розбіжностей сторін".

"Обидві сторони розуміють, що існує діюча угода і комерційні контракти, що гарантують постачання України середньоазіатського газу за формулою "закупівельна ціна плюс доставка", - розповів співрозмовник.

"Ця формула більш прийнятна для України, ніж прямі постачання російського газу, у першу чергу за ціновими параметрами", - відзначив він.

Говорячи про рівень обговорюваної ціни природного газу на наступний рік, співрозмовник підтвердив, що він знаходиться в ціновому коридорі, що окреслений президентом Віктором Ющенком (150-160 дол. за 1 тис. куб. м).

"Однак, питання переходу до ринкового формування ціни на газ після 2010 року принципове для російської сторони", - відзначив він.

При цьому співрозмовник нагадав, що з 2011 року ціни на природний газ, як товар, у Росії для всіх категорій споживачів досягнуть середньоєвропейського рівня. Крім того, цей же принцип закладений у газові угоди "Газпрому" з Білорусією.

Українська сторона взяла тайм-аут для вивчення пропозицій "Газпрому" і внутрішньодержавних консультацій, оскільки обговорення питання ціни газу з 2011 року не було передбачено в директивах на переговори, схвалених президентом України, пояснило джерело.

Тим часом, заступник голови правління "Газпром" Олександр Медведєв повідомив, що сторони обговорюють "пакетну угоду, що буде містити в собі ціну на майбутній рік і формулу ціни" на наступні роки.

Як відомо, уряд Російської Федерації ще в травні 2007 року ухвалив постанову, що визначає темпи росту ціни природного газу для побутових споживачів.

Ціна газу для населення Росії в 2008 році зросте з нинішніх 75,13 дол. за 1 тис. куб. м до 112,7 дол. за 1 тис. куб. м, у 2009 році - до 174,69 дол. за 1 тис. куб. м, а в 2010-му - до 218,36 дол. за 1 тис. куб. м.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...