Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У МВФ вважають, що криза українській економіці навіть на користь

Понеділок, 17 грудня 2007, 10:01

Україні варто жорсткіше проводити бюджетну політику і на 2008 рік орієнтуватися на збалансований бюджет – або "нульовий" дефіцит, або з невеликим профіцитом.

Таку думку висловив в інтерв'ю "Комерсант-Україна" радник Європейського департаменту МВФ Роберт Форд, який очолював роботу місії Міжнародного валютного фонду, що з 11 грудня вивчала стан української економіки.

Він розповів, що місія вела переговори з керівництвом Нацбанку, секретаріату президента, зустрічалися зі спікером, а також чиновниками середньої ланки Мінфіну і Мінекономіки.

"Ми будемо переглядати наші прогнози, ґрунтуючись на підсумках візиту і на тих змінах, що відбулися в економічному кліматі в зв'язку з підвищенням ціни на природний газ (з $130 до $179,5 за тис.к. м.). Більш того, ми збираємося ще раз приїхати сюди на початку наступного року, щоб провести консультації по ст. 4 "Угоди МВФ". До цього моменту в нас може бути новий прогноз", - сказав Форд.

Говорячи про те, яким повинен бути держбюджет України на 2008 рік, він сказав:

"Зараз основна проблема – це інфляція. Ми вважаємо, що частково розвиток цієї проблеми підштовхнув дуже швидке, плинне бурхливим темпами збільшення попиту з боку внутрішніх споживачів. Необхідно приборкати його, звівши до більш прийнятного рівня".

"Варто жорсткіше проводити бюджетну політику і на 2008 рік орієнтуватися на збалансований бюджет – або "нульовий" дефіцит, або навіть з невеликим профіцитом", - додав Форд.

Крім того, на його думку, Україні варто переходити "до режиму гнучкого обмінного курсу", що означає можливість його коливань в обох напрямках, а "прив'язка до євро або кошику валют" істотно не зміняють ситуацію.

Говорячи про те, чи варто новому уряду відмовитися від зовнішніх позик, Форд зазначив: "Ми радимо Кабміну вживати заходів для поглиблення внутрішнього ринку капіталу, використовуючи для цього різні способи. Зокрема, відмову від податку на операції у валюті, розвиток фондового ринку, випуск більшого обсягу внутрішніх урядових боргових зобов'язань".

Відповідаючи на запитання, до чого призведе виплата урядом 50 млрд. грн. боргів Ощадбанку СРСР за 2 роки, Форд підкреслив, що "це політичне рішення, і відповідальність за нього цілком лежить на уряді", але в такому випадку "потрібно дуже виважено підходити до його (повернення заощаджень) механізму, щоб він не призвів до розширення фіскального дефіциту і прискорення інфляції".

Водночас, на прохання оцінити вплив політичної кризи, пов'язаної зі зміною уряду, на економіку України, представник МВФ відзначив:

"Я б не назвав це кризою. Це демократія в дії. Поки не видно, що це якось позначилося на розвитку економіки. Більш того, саме в цей період економіка демонструє гарні результати зростання".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування