Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко не вилікує "Нафтогаз", а скоріше задавить?

Середа, 2 січня 2008, 19:26

Збільшення новим урядом податкового навантаження на "Нафтогаз України" у держбюджеті-2008 ставить під сумнів можливість фінансового оздоровлення компанії.

Таку думку висловив прес-секретар екс-міністра палива й енергетики Юрія Бойка Костянтин Бородін, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

При цьому він заявив про те, що колишнім керівництвом Міністерства палива й енергетики і НАК "Нафтогаз України" був підготовлений узгоджений із кредиторами план санації компанії.

"Підготовлений план санації був повністю погоджений і з кредиторами, і з аудитором, пройшов урядовий комітет і був винесений на розгляд Кабінету міністрів, однак зміна уряду не дозволила прийняти його у намічений термін", - пояснив Бородін.

"Із сьогоднішньої риторики прем'єра Юлії Тимошенко складається враження, що вона або не ознайомлена з цим планом, або відмітає його в цілому, що означає відмову від раніше досягнутих домовленостей із кредиторами", - додав він.

За словами Бородіна, ухвалений наприкінці року держбюджет-2008 передбачає істотне збільшення податкового навантаження на "Нафтогаз України" - з 26,6% до 32-33% від обороту компанії.

Він зазначив, що у 2008 році фінансовий стан НАК може також погіршитися через небажання нового уряду підвищувати ціну на газ для теплокомуненерго за відсутності достатньої компенсації цих додаткових витрат компанії з бюджету.

За оцінками Бородіна, ця непокрита різниця складає близько 3 млрд. грн.

"Що стосується нуля грошей на рахунках, то тільки 26 грудня "Нафтогаз" одержав від дочірньої компанії "Газ України" за добу 150 млн. грн., тому ця інформація не відповідає дійсності", - сказав він.

Коментуючи заяву прем'єр-міністра Юлії Тимошенко про те, що підземні газові сховища здані в оренду "сумнівним" структурам і в них немає українського газу, Бородін сказав:

"Якщо частина газосховищ здана в оренду тим компаніям, що зберігають газ, і заповнені на три чверті - а це 25-26 млрд. куб. м - то ми бажаємо нашим наступникам, щоб вони також ефективно їх використовували".

За його словами, з цього обсягу українського газу дійсно небагато - 1-2 млрд. куб. м, однак його і не може бути багато, тому що він рівномірно видобувається протягом року в обсязі до 2,5 млрд. куб. м на місяць і так само рівномірно споживається населенням у таких же обсягах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування