Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Івченко вважає, що Росія хоче відібрати в України газову артерію

Понеділок, 21 січня 2008, 10:17

Екс-глава "Нафтогазу України" вважає, що підняти ціну на транзит російського газу до 9,3 долара за 1000 кубометрів на 100 кілометрів — малоймовірно.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Дело", опублікованому в понеділок.

"У мене є інформація, що глава "Нафтогазу" мав порушити це питання (про підвищення ціни на транзит) у Москві. І це правильно. Нам завжди розповідали, що Росія дотує Україну дешевим газом. Все навпаки!" – заявив Івченко.

"За моїми підрахунками, за рахунок заниженої транзитної ставки з 1995-го по 2005 рік Україна продотувала Росію на 10 мільярдів доларів! Я довів це нашому уряду і президенту Путіну", - розповів він.

У той же час, Івченко підкреслив, що підвищити ставку на транзит нереально. "Це позиція для переговорів. Так само як Росія спочатку погрожує позахмарними цінами, а потім неначебто робить послугу", - пояснив він.

На думку Івченка, ставку "необхідно піднімати не менше, ніж до 2,2-2,3 долари за 1000 кубометрів на 100 кілометрів". "Ми будемо додатково одержувати 1,8-2 мільярди доларів на рік", - підкреслив він.

"При транзитній ставці в 2,2-2,3 долари ціна на газ має залишитися на рівні 180 доларів, і це сьогодні головна задача уряду. А як буде — подивимося за результатами переговорів", - додав Івченко.

Говорячи про становище "Нафтогазу" Івченко відзначив, що збитковість НАКу була вигідна для того, щоб за борги забрати українську газотранспортну систему.

"Щоб забрати за борги газотранспортну систему. RosUkrEnergo як структура-нерезидент може за борги подати в міжнародні суди на "Нафтогаз" і "Укртрансгаз", щоб зробити їх банкрутами. Думаю, російська сторона саме цим зараз і займається", - підкреслив він.

"За всю історію "Нафтогазу" він був прибутковим тільки в 2005 році (317,6 мільйона гривень). Його доводили до цього (банкрутства) семимильними кроками. Причому це робилося за згодою як української, так і російської сторін", - сказав він.

"Єдине, що змогло перешкодити банкрутству, — дострокові вибори. Згадайте, росіяни оголосили про борг у 2 мільярди наступного дня після дня голосування.

Однак із усієї суми тільки 700 мільйонів заборгував "Нафтогаз". Причому цей борг уже погашений", - додав Івченко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування