Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія відмовилася від "нишпорок" України – знову через НАТО

П'ятниця, 25 січня 2008, 12:13

Держдума РФ на засіданні в п'ятницю денонсувала міжурядову російсько-українську угоду про засоби систем попередження про ракетний напад і контроль космічного простору.

Відповідний закон був прийнятий за ініціативи уряду РФ, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Російська сторона визнала недоцільною подальшу дію даної угоди, що була підписана 28 лютого 1997 року.

У документах зазначається, що відповідно до рішення президента РФ від 2004 року було опрацьовано питання подальшого використання об'єктів СПРН і контролю космічного простору, розташованих на території України (вузли Мукачеве і Севастополь).

"З огляду на те, що технічні ресурси вузлів закінчились у 2005 році і що внесок вузлів у вирішення завдань СПРН є мінімальним, Міноборони Росії основний акцент зробило на використанні вузлів, розташованих на території Росії (вузли Мурманськ, Печора, Іркутськ), і будівництві нових об'єктів СПРН (Армавір і Лехтуси)", - пояснюється у записці уряду.

Як зазначається у документі, ситуація поглиблюється і тим, що Україна практично самоусунулася від виконання своїх зобов'язань з підтримки постійної готовності вузлів Мукачеве і Севастополь.

"Зовнішньополітичний курс України усе більше орієнтується в питаннях забезпечення безпеки на подальше інтегрування в НАТО", - вважають у комітеті.

У зв'язку з цим комітет вважає за доцільне при вирішенні задач СПРН основний акцент робити на використанні вузлів, розташованих на території Росії.

Раніше у п'ятницю, представляючи в Держдумі законопроект про денонсацію цієї угоди, заступник міністра оборони РФ Микола Панков заявив, що пропозиція денонсувати документ має, у тому числі, політичну складову.

"Якщо хочете, це і наша відповідь на кроки українського керівництва з форсованого вступу в НАТО", - підкреслив Панков.

Він заявив, що відмова Росії від використання об'єктів СПРН, розташованих на території України, є доцільною насамперед тому, що Росія вже має дві нові станції, одна з яких уже працює, а друга буде введена в 2009 році.

"Ми будемо здатні вирішувати всі задачі в повному обсязі на території країни", - запевнив представник Міноборони.

Напередодні спікер Думи Борис Гризлов повідомив, що Росія має намір відмовитися від використання вузлів і СПРН у Мукачеве і Севастополі, оскільки Україна "допускає низку порушень у даній угоді".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування